Paianjenii din genul Portia fac parte din familia Salticidae, ordinul Araneae. S-au remarcat in special datorita inteligentei de care da dovata la vanatoare. Se crede ca sunt capabili sa invete si sa rezolve probleme, trasaturi atribuite unor animale mult mai mari. Exista 17 specii de paianjen Portia. Puteti citi alte informatii detaliate de spre ele la Arahnide.
Tehnici de vanatoare
Deseori paianjenul portia vaneaza in moduri inteligente. Prada lor preferata are intre 10% si 200% din marimea corpului lui portia. Pacaleste unele specii cu vederea slaba stand ca o frunza prinsa in plasa. Alta tehnica este sa imite o insecta prinsa in plasa de paianjen trimitand diferite vibratii. Astfel prada vine singura catre predator. O specie de paianjen portia fimbriata a trebuit sa imite insecta prinsa in plasa timp de trei zile pana cand victima sa verifice cine s-a prins in plasa.
O alta tehnica din multele pe care le foloseste paianjenul portia este folosirea vantului. Daca nu poate folosi metoda cu vibratiile in care mimeaza o insecta prinsa in plasa se duce mai sus in imediata apropiere pe o crengura coborand pe un fir de matase ataca si ucide prada. Coborarea se poate face direct pe prada sau cu ajutorul vantului. Un artificiu folosit de portia mai ales in cazul paianjenilor mari este sa iasa din raza vizualaa celuilalt paianjen. Prefera sa mearg ape rute ocolitoare lungi si grele incat prada sa nu stie unde este si de unde vine si apoi sa o surprinda sarind pe ea sau venind din spate.
Studiile arata ca portia invata foarte repede cum sa doboare paianjeni si paianjenii mai mari decat el. Are o memorie fantastica de unde si recunoasterea vizuala foarte precisa. Este un element foarte important la vanatoare. In Filipine portia ataca din spate. Este vorba de paianjenul care scuipa. Pentru a evita atacul sau ii sare direct in spate. In laborator s-a observat ca portia ataca instinctiv in functie de cum se desfasoara evenimentele, practic se adapteaza din mers. Cand se apropie de prada o poate musca pur si simplu sau o poate inveli in panza lipicioasa. Am precizat intr-un alt articol care se numeste „Paianjeni: Panza. Vanatoare. Inmultire.” ca lichidul ca niste bobite mici insesizabile de ochiul uman are rol, in afara de imobilizare, si de a inmuia prada pentru ca pradatorul sa o poata consuma mai usor.
Avand in vedere inteligenta de care da dovada pare sa fie un ganditor lent. Cecetatorii spun ca ei rezolva aceste probleme tactice cu creiere mai mici fata de creierele animalelor. Ceea ce nu spun este daca aceste creiere sunt mai mici doar ca volum sau proportional cu marimea corpului.
Alta metoda de vanatoare este muscatura cu venin. Veninul lui portia este atat de puternic incat poate ucide alti paianjeni sau insecte. De multe ori se repede asupra prajii si dupa ce ii injecteaza veninul se da in spate si o urmareste. Cand aceasta devine inofensiva se duce sa serveasca masa.
O caracteristica unica este faptul ca poate merge pe multe tipuri de panza de paianjen fara sa se lipeasca de ele. Paianjenii au pe picioare un fel de ceara, care difera de la specie la specie, care le premite sa se deplaseze pe panza de paianjen fara sa se lipeasca de ea. Putine specii de paianjen stiu cum sa se miste pe panzele de paianjen ale altor specii.
Paianjenul portia elaboreaza planuri. Chiar daca este greu de crezu, de multe ori, mai ales cand se confrunta cu prada mare sta si pune la cale un plan de bataie bun inainte sa inainteze. Chiar daca acesta presupune rute ocolitoare lungi si greoaie, urcari si coborai, acesta va face in asa fel incat sa-si surprinda cat mai mult adversarul.
Cele mai citite articole
Regina paianjenilor
Portia este denumita regina paianjenilr datorita inteligentei sale fantastice. Daca se hotaraste sa atace o prada mai mare sau mai periculoasa face tot ce poate pentru a-si scoate in evidenta calitatile. Are o vedere excelenta, rapiditate, elementul surpriza, capacitatea de a veni cu un plan de atac si alte calitati. Daca nu reuseste din prima sa atraga un paianjen in capcana sa incearca si a doua oara, si a treia oara, pana reuseste.
Portia fimbriata, o specie a micutului paianjen portia care apartine genului Portia, a fost numit cel mai inteligent paianjen. Este paianjenul care isi modifica strategiile de vanatoare (de lupta) si invata din diferite situatii pe parcurs ce le intalneste. Neobisnuit la acest paianjen este faptul ca daca o metoda nu functioneaza trece imediat la alta mai eficienta.
Poate astepta ore bune pana cand prada se apropie suficient de mult incat sa poata fi atacata. Are o rabdare fantastica. Nu renunta la lupta pentru prada decat foate greu si in cine stie ce conditii. Stiu ca putini au auzit de acest paianjen dar deja lumea vorbeste despre el. I se spune „un actor inascut”, „un maestru al camuflarii”, „tigrul din iarba”. Spre deosebire de alte specii de paianjen Portia nu foloseste panza de paianjen ca sa-si prinda prada. Poate tine minte pozitia exacta a unui alt paianjen, o potentiala prada, timp de mai bine o ora dupa ce aceasta iese din raza sa vizuala. Ochii sai principali ii ofera o vizibilitate mai buna decat a unei pisici (pe timpul zilei).
O alte tehnica prin care isi arata inteligenta este abilitatea de a momi. Ca sa prinda anumite specii de paianjen carora nu le poate fata direct se foloseste o momeala. Prinde o insecta, o pune in panza de paianjen a acestora si cand acestia o devoreaza portia ii poate ataca fara nici o problema.
Acestea sunt doar cateva din randuri care dovedesc tacticile bine puse la punct si confirma atat inteligenta cat si toate denumirile mari care i-au fost atribuite.
Citeste si despre polenizare sau polenizarea cu insecte.
Bibliografie:
- http://www.anura.it/wp-content/gallery/portia/porafr53.jpg
- Articol scris de Xme(7.11.2014)