Proverbul „esti ceea ce mananci” este valabil nu numai pentru oameni, ci si pentru tovarasii nostri felini. Pisicile sunt carnivore prin excelenta, ceea ce inseamna ca cerintele lor nutritionale difera semnificativ de cele ale animalelor omnivore sau erbivore. O buna intelegere a nevoilor lor alimentare unice este esentiala pentru mentinerea sanatatii si bunastarii lor generale. Descopera mai jos care sunt elementele esentiale ale dietei unei pisici, precum si cateva mituri legate de alimentatia lor.
Carbohidrati in cantitate limitata
Pisicile au evoluat ca animale carnivore, bazandu-se pe nutrientii de origine animala pentru a se dezvolta. Spre deosebire de oameni si de câini, pisicile nu au enzime specifice necesare pentru a digera eficient carbohidratii. Organismul felinelor domestice este construit pentru a obtine energie preponderent din proteine si grasimi si mai putin din carbohidrati. Orice ghid pentru alimentatie sanatoasa a pisicii arată că în categoria carbohidraților intră, alături de amidon, care oferă energie, și fibrele alimentare. Unele tipuri de fibre contribuie major la sănătatea digestivă și a tranzitului, iar altele, la menținerea greutății optime, prevenind obezitatea, precum și multe alte beneficii.
Proteine animale din abundenta
Proteinele sunt elementele de baza ale vietii, iar, pentru pisici, ele sunt esentiale pentru mentinerea masei musculare, repararea tesuturilor si cresterea la nivel general. Alături de proteinele de origine vegetală, proteinele de origine animala din hrană, cum ar fi cele derivate din pui, curcan, carne de vita si peste, furnizeaza aminoacizii esențiali necesari pe care organismul pisicii nu ii poate sintetiza singur. Acesti aminoacizi sunt importanți pentru functia imunitara adecvata, sanatatea pielii si a blanii si cea a aparatului reproducator. O mancare pentru pisici buna trebuie sa includa proteine animale și vegetale de inalta calitate, pentru a asigura acesteia nutrientii esentiali necesari pentru functionarea optima a organismului.
Vitamina A
Acest compus nutritiv sustine sanatatea ochilor pisicii, in special in conditii de luminozitate scazuta. In plus, vitamina A sustine sistemul imunitar al pisicilor, ajutandu-le sa combata infectiile si bolile. Pisicile isi pot acoperi necesarul de vitamina A in principal din ficatul de animale, oua si peste gras. Este important sa te asiguri ca hrana unei pisici include aceste surse de vitamina A, pentru mentinerea sanatatii ochilor si a functiei imunitare.
Vitaminele B
Acestea sunt esentiale pentru metabolismul pisicii, productia de energie si vitalitatea generala. Vitaminele B ajuta la transformarea alimentelor in energie si sunt importante pentru mentinerea sanatatii pielii, a blanii si a functiei nervoase. Pisicile au nevoie de o cantitate adecvata de vitamine B, care pot fi gasite in sursele de proteine de origine animala si in anumite organe. O hrană bine echilibrata, bogata in vitamine B, sustine sanatatea si bunastarea generala a pisicii.
Acizii grasi Omega-3
Acestia se gasesc in mod obisnuit in speciile de pesti grasi, precum somonul, macroul si sardinele, dar și algele marine și ofera numeroase beneficii pentru sanatatea pisicilor. Acizii grasi Omega-3 sustin functionarea sanatoasa a inimii, dezvoltarea creierului si sanatatea articulatiilor. Acesti compusi nutritivi au, de asemenea, proprietati antiinflamatorii, putand atenua disconfortul la pisicile cu afectiuni precum artrita sau problemele renale. Includerea alimentelor bogate in Omega-3 in alimentația unei pisici poate ajuta la prevenirea problemelor cardiovasculare si la mentinerea articulatiilor suple.
4 mituri despre alimentatia pisicilor
Cele mai citite articole
Circula la nivel general mai multe idei false despre alimentatia pisicii. Iata mai jos patru dintre cel mai frecvent auzite preconceptii despre dieta felinelor domestice.
Laptele este bun pentru pisici
Felinele adora laptele, dar majoritatea pisicilor adulte au intoleranta la lactoza si nu au enzima lactaza necesara pentru a digera aceasta glucida. Hranirea pisicilor cu lapte poate duce la tulburari gastro-intestinale grave, de exemplu, varsaturi si diaree, si disconfort abdominal.
Dietele vegetariene sunt potrivite pentru pisici
Dupa cum am mentionat mai sus, pisicile sunt preponderent carnivore si au nevoie de nutrienti specifici, care se gasesc in principal in tesuturile animale. O dieta vegetariana se recomandă doar în situații și afecțiuni particulare diagnosticate de medicul veterinar.
Carnea cruda este mai sanatoasa
Alimentele crude pot expune pisicile si oamenii la agenti patogeni daunatori, precum Salmonella si E. coli. Procesarea corespunzatoare a alimentelor elimina aceste riscuri, facand din hrana speciala din comert o optiune mai sigura pentru pisici.
Hrana preparata in casa este superioara
Prepararea de hrana echilibrata de casa pentru o pisica necesita cunostinte extinse despre cerintele ei nutritionale. Fara o planificare adecvata, mancarea de casa poate sa fie saraca in nutrientii esentiali sau, dimpotriva, poate contine cantitati prea mari de alti compusi nutritivi, ceea ce poate duce la grave probleme de sanatate.
In concluzie, pisicile au nevoi alimentare unice, care deriva din natura lor de specie carnivora. O gestionare informata a alimentatiei este un element esential pentru mentinerea sanatatii pisicii la cote optime, astfel incat tu sa te bucuri cat mai mult timp de felina preferata.
Sursa foto: Freepik