Incluziunea financiară a migranților prin intermediul managementului de numerar – obiectul parteneriatului dintre operatorii de servicii financiare Rewire și Paysafe – se referă la posibilitatea ca orice individ să dispună de posibilitatea de a accesa servicii financiare corespunzătoare nevoilor sale.
Oamenii, indiferent că își fac cumpărăturile pe net folosind un card electronic sau se distrează într-un casino online folosind depuneri cu portofelul electronic sau prin transfer bancar beneficiază de un instrument de plată pe care îl folosesc în baza unui act de identitate din care reiese domiciliul sau rezidența unei persoane.
Însă, în cazul migranților, situația este mai complicată, dat fiind faptul că aceștia se deplasează pe teritoriul altor state, care sunt guvernate de legi care pot diferi din punct de vedere financiar. Mai mult decât atât, sunt numeroase cazuri de persoane care muncesc în alte țări ale lumii și care au nevoie de instrumente financiare pentru expedierea sau primirea de bani.
Rewire și Paysafe au semnat un document de colaborare prin intermediul căruia persoanele care nu dispun de opțiuni bancare de plată să poată folosi fondurile în numerar pentru a-și alimenta conturile online la acești operatori de servicii financiare, astfel încât să fie posibil transferul de bani într-un mod cât mai facil către alte destinații.
Care este situația migranților la nivel internațional?
În anul 2020, aproximativ 3.60% din populația lunii (281 de milioane de persoane) erau migrant. Statele lumii în care se găsesc cei mai mulți migranți sunt China, India, Filipine, Mexic și Egipt, însă Europa și Asia sunt regiunile geografice în care se adăpostesc până la 87 de milioane de migranți. Acest număr înseamnă aproximativ 61% din totalul migranților la nivel global.
America de Nord găzduiește peste 21% dintre migranți (în jur de 59 de milioane de persoane), pe continentul african figurează 9% din numărul total al migranților, 5% sunt înregistrați în America de Sud și Caraibe, iar 3% în Oceania. Comparat cu populația regiunilor în care trăiesc acești migranți, Oceania (22%), America de Nord (16%) și Europa (12%) sunt zonele cu cel mai ridicat număr de migranți.
La polul opus se regăsesc Caraibe și America de Sud (2.3%), Africa (1.9%) și Asia (1.8%). Comparat cu evoluția în timp a migrației, Asia este regiunea în care numărul migranților a cresc enorm din anul 2000 și până în 2020 – o creștere de peste 74% (în jur de 37 de milioane de persoane). Europa se situează pe locul secund, cu o creștere de 30 de milioane de oameni, fiind urmată de către America de Nord (18 milioane) și Africa (10 milioane).
Referindu-ne la țările din care migrează aceste persoane și statele de destinație se poate constată că peste 40% dintre aceștia sunt născuți în țări din Asia (115 milioane de persoane). Statele de plecare a celor mai mulți migranți sunt Bangladesh, Pakistan, Filipine, China și Afganistan. De asemenea, foarte mulți migranți provin din Mexic, fostele țări ale spațiului sovietic (Federația Rusă), dar și din România, Polonia și Ucraina.
Începând cu anii ’70, principala destinație a migranților din aceste state a fost reprezentată de către SUA. Numărul persoanelor născute pe teritoriul Statelor Unite ale Americii din părinți migranți a crescut de la 12 milioane în anul 1970 până la 51 de milioane în 2019. Următoarea destinație a migranților a fost Germania, numărul acestora crescând de la 8.9 milioane de oameni în 2000 până la 16 milioane în 2020.
Cele mai citite articole
În ceea ce privește România, principalele state de migrație sunt Italia (peste 1 milion de persoane), Germania (654.822 persoane), Spania (613.336 persoane), Marea Britanie (393.569 persoane) și Ungaria (214.514 persoane). Multe dintre persoanele migrante au plecat în scop de muncă, de aceea, incluziunea financiară le vizează în mod direct.
Ce își propune parteneriatul dintre Rewire și Paysafe?
Paysafe este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii financiare la nivel mondial, cu o experiență în acest domeniu de peste 20 de ani. Din portofoliul Paysafe Group fac parte brandurile Skirll, Neteller, Paysafacard, PCS și Income Access.
Rewire și-a început activitatea pe piața de soluții financiare în anul 2015, iar până în 2020 a înregistrat o creștere continuă de peste 40% a ratei de utilizare în statele Europei. Grație caracteristicilor tehnologiilor folosite, acest brand a obținut în 2020 distincția Fintech Winner la Xtreme Tech Challenge (XTC) și Fastest Growing Digital Banking Platform în 2021 la GBM Awards.
În luna aprilie, Rewire și Paysafe au semnat un parteneriat prin intermediul căruia migranții care utilizează serviciul Rewire din peste 16 state ale Europei și din Regatul Unit vor putea folosi opțiunea Paysafe eCash pentru a trimite bani în țările din care provin. Paysafe dispune de aproximativ 90,000 de locații de plată în cele 17 țări din Europa (dintr-un total de 200,000 de unități la nivel global), ceea ce va permite transferul de bani cash de la migranți.
Pentru a efectua o depunere în contul Rewire, clienții acestui serviciu vor putea alege opțiunea de plată Paysafecard din aplicația mobilă și apoi se va indica suma care urmează să fie depusă. În acel moment va fi generat un cod unic care va fi scanat mai apoi la unul dintre punctele Paysafe din zona.
Plata corespunzătoare valorii indicate în tranzacție va fi depusă în terminal, iar banii vor fi transferați instant în contul Rewire al utilizatorului. Cele 17 statele din Europa în care poate fi utilizat acest serviciu comun Rewire și Paysafe sunt:
- Marea Britanie
- Portugalia
- Olanda
- Lituania
- Franța
- Italia
- Slovenia
- Belgia
- Cipru
- Grecia
- Slovacia
- Estonia
- Malta
- Spania
- Irlanda
- Austria
- Luxemburg
Beneficiarii principali ai acestor servicii sunt migranții din China, Filipine, India, Thailanda, Nigeria, dar și din alte 15 state ale lumii. În acest fel, migranții care muncesc și trăiesc în cele 17 țări europene vor putea să își transfere numerarul în siguranță, atât ei, cât și familiile lor bucurându-se de acces mult mai ușor la banii câștigați de aceștia.
Se estimează că în acest moment, peste 2 miliarde de persoane nu dispun de opțiuni bancare la nivel global, de aceea, astfel de parteneriate, precum cel dintre Rewire și Paysafe, reprezintă un pas major către incluziunea financiară a acestor oameni.