Insectele sunt animale nevertebrate care apartin increngaturii Arthropoda. Ele reprezinta cel mai divers grup de animale de pe pamant si traiesc in aproape toate mediile, dar cele mai multe se gasesc pe uscat. Astazi exista peste un milion de specii de insecte descrise. Cine stie care specii nedescoperite mai sunt. Corpul lor are trei parti: cap, tocare si abdomen.
In continuare o sa vorbim despre cele mai intalnite insecte, cele de gradina. Asta nu inseamna ca articolul nu se adreseaza si altor persoane care au insecte cum ar fi cele de la bloc. Un balcon cu flori poate avea cateva zeci de insecte. In gradina traiesc o multime de insecte.
Fiecare gradina are cel putin 100 de specii de insecte incepand cu cele cunoscute(tantari, muste, furnici, paianjeni, lacuste, buburuze, si asa mai departe.) si terminand cu altele pe care mai putini le cunosc. Cu cat o gradina sau un balcon este mai bogata in plante si flori cu atat se pot aduna mai multe insecte.
Multi prefera o lume fara insecte. Acestia gresesc si am sa va spun de ce. Insectele sunt benefice si avem nevoie de ele. Exista si insecte daunatoare dar sunt foarte putine, numai 3%. Daca in timp plantele si florile noastre se degradeaza inseamna ca nu avem grija de ele cum trebuie.
Pentru a incuraja insectele benefice sa ne viziteze trebuie sa stim cum sa le atragem. Insectele benefice ajuta gradinarul si plantele atacand insectele daunatoare si polenizand florile. Polenizarea este importanta si se face si cu ajutorul insectelor. Exista furnizori comerciali care vand insecte special pentru culturile de sere. Multi cultivatori de pomi fructiferi instaleaza in fiecare primavara stupi cu albine.
In general insectele benefice sunt atrase de plantele din familia Asteraceae (crizanteme, margaretele, ochiul boului, floare-soarelui, dalia, galbenelele, carciumaresele, musetelul, tarhonul, gerbera, etc.).
Gargarita
Una dintre cele mai indragite insecte si un prieten de nadejde al gradinarilor este gargarita sau buburuza (Coccinellidae). Mica insecta rosie cu buline negre ne surprinde pe toti cu gingasia sa, insa nu multe persoane stiu ca buburuza este o insecta benefica pentru gradina.
Cum ne ajuta buburuza in gradina?
Ei bine, buburuza adulta, dar si larvele, se hranesc cu alte insecte mici si daunatoare gradinii, cele mai populare fiind afidele, dar si cu musculite si alte insecte care pot da adevarate batai de cap gradinarilor si care pot distruge plantele, ouale acestora.
Mai mult decat atat, prin substanta urat mirositoare pe care micile gargarite o elimina din picioare, insectele daunatoare sunt tinute la distanta. Asa ca, daca sunteti un gradinar incepator, este bine sa stiti ca micile gargarite nu trebuie sa lipseasca din gradina dumneavoastra.
Albina
Albina (Apis mellifera) este si ea o insecta deosebita cu un rol foarte important pentru orice gradina. Albinele se numara printre cele mai raspandite insecte de pe tot globul, fiind inca din timpuri stravechi un adevarat ajutor al oamenilor.
Cele mai citite articole
Albinele vor fi mereu intalnite in gradinile de flori, sau in gradinile de legume in momentul in care plantele se afla in perioada de inflorire. Albina este o insecta renumita care asigura polenizarea. Daca aveti o gradina de legume, pentru a atrage insectele, puteti planta cateva flori cum ar fi levantica, floarea soarelui si albastrelele.
Libelula
Libelula (Anisoptera) este si ea o insecta deosebita pe care oinsecta libelula intalnim zburand vioaie prin gradina.
Aceasta insecta curata este un adevarat sanitar al gradinii, deoarece o curata de tantari, de muste si afide. Libelula poate fi atrasa in gradina prin amplasarea unui recipient cu apa, sau prin intermediul unor plante de apa cum ar fi chimenul sau feniculul.
Paianjenul
Toti paianjenii se hranesc cu insecte si din acest punct de vedere sunt ideali pentru a stapani o invazie de daunatori.
Paianjenii care se gasesc in gradina nu sunt veninosi si nici nu se „muta” in casa, asa ca nu trebuie sa ii alungati. Zonele cu flori perene si straturile de mulci (mai ales daca au si paie) ofera un adapost bun si acolo ii veti gasi, cel mai probabil.
Musca
Nu toate mustele sunt bune pentru gradina. Din categoria insectelor benefice fac parte insa mustele din familia Tachinidae.
Acestea au ochii mari si mai rosii decat mustele de casa. Sunt utile pentru ca se hranesc cu omizi si viermii care ataca varza.
Pentru a le atrage trebuie sa plantati flori cu mult polen si nectar.
Bibliografie:
- http://www.haberekspres.com.tr/images/haberler/arilarin_saldirisina_ugrayan_kadin_oldu_h45473.jpg
- http://2.bp.blogspot.com/-j_QFJzcmq5w/UgmEKmEsN8I/AAAAAAAAKoc/IsS0ltZlrM0/s1600/teia.jpg
- http://homegeek.ro/top-10-insecte-benefice-pentru-gradina
- http://manancabio.ro/insecte-benefice-cum-sa-le-atragem-gradina/