Ingrijirea blanii la caini

Câinele este cel mai bun prieten al omului și este un animal extrem de iubitor și loial. În schimbul dragostei pe care ți-o oferă și a loialități pe care o are față de tine nu trebuie să faci prea multe lucruri. Consultul periodic efectuat la medicul veterinar, asigurarea hranei și a apei și o porție generoasă de joacă în mod regulat sunt bazele unei relații sănătoase cu câinele tău.

 

Există însă și alte aspecte pe care trebuie să le iei în considerare pentru ca patrupedul tău să fie cu adevărat fericit și sănătos, iar unul dintre acestea este îngrijirea și întreținerea blănii lui.

 

Atunci când prietenul tău trece printr-o ședință de frizerie canina are blana lucioasă și curată, miroase frumos și are o stare generală bună, dar să nu crezi că acest lucru este posibil doar o dată la ceva timp când vizitați salonul/cabinetul veterinar. O blană sănătoasă și frumoasă trebuie menținută în timpul dintre vizitele la salon cu ajutorul câtorva trucuri simple.

Blana câinelui tău este precum un indicator multifuncțional

Blana câinelui tău este precum un indicator multifuncțional

Aspectul pe care îl are blana prietenului tău patruped îți oferă multe indicii și informații valoroase despre starea lui de sănătate și dacă înveți să citești aceste semne îi poți îmbunătăți considerabil calitatea vieții câinelui.

 

De exemplu, o blană sănătoasă ar trebui să fie strălucitoare și netedă, nu fragilă sau cu un aspect uscată, iar o piele sănătoasă ar trebui să fie suplă, cu o culoare uniformă, netedă și lipsită de aspecte uleioase ori grase. 

 

Dacă observi că blana cățelului tău are un aspect uscat, iar acest lucru nu este specific rasei lui, dacă îi cade blana în mod excesiv sau are pete în care părul lipsește este un semn clar că ceva nu este în regulă și trebuie să vizitați împreună cabinetul veterinar pentru ajutor. Poate fi vorba de hrană, de iritații, alergii sau afecțiuni ale pielii care îți deranjează prietenul.

Este nevoie de îngrijire atât din interior, cât și din exterior

Este nevoie de îngrijire atât din interior, cât și din exterior

Sănătatea și nutriția influențează aspectul și textura blănii câinelui tău din interior, dar și îngrijirea la exterior joacă un rol esențial în menținerea acesteia. Prin acțiuni specifice poți păstra balana cățelului tău curată și lipsită de încurcături, indiferent de tipul de păr pe care îl are.

Diferite rase de câini au diferite tipuri de blană

Diferite rase de câini au diferite tipuri de blană

Există foarte multe rase de câini care au blănuri cu caracteristici diferite. Unele rase au păr care crește continuu și nu cade. Acestea au nevoie de vizite constante la salonul canin pentru șamponare și tuns.

 

Rase precum Huski-ul Siberian, Malamutul de Alaska și mulți Retrieveri au blana formată din păr lung, gros la fir și des. Ei au un strat de blană exterioară cu o lungime mai mare și un strat de păr fin și scurt care are rol de izolare. Aceste rase trec de obicei prin două cicluri serioase de năpârlire sezonieră pe an, la sfârșitul primăverii și la sfârșitul toamnei.

 

Multe rase cu părul scurt au un singur strat uniform de blană și năpârlesc în cantități reduse pe tot parcursul anului.

Cum poți îngriji blana câinelui tău între vizitele la salon

Cum poți îngriji blana câinelui tău între vizitele la salon

Cele mai citite articole

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru starea de bine și pentru o blană sănătoasă a prietenului tău. Nu sunt procedee complicate și le poți face în confortul casei tale.

Dietă echilibrată

Dieta echilibrata

Asigură-te că prietenul tău are parte de o dietă echilibrată, adecvată vârstei și nivelului său de activitate. Suplimentele precum uleiurile de pește omega-3 și uleiul de nucă de cocos pot ajuta, de asemenea, la reducerea năpârlirii și a uscăciunii pielii și a blanei.

Consultă un specialist înainte de a introduce în dieta câinelui alimente sau ingrediente noi și folosește suplimentele alimentare cu moderație

Activitate zilnică

Activitate zilnică

Așa cum tu te simți mai energic, revigorat și în formă după ce faci activitate fizică, așa se simte și câinele tău, iar acest lucru îl ajută să își mențină blana lucioasă și sănătoasă.

Periază-ți câinele

Periază-ți câinele

Periajul regulat ajută ține blana încurcată la un nivel minim și ajută la distribuirea uleiurilor naturale de pe pielea câinelui.

Consultă un specialist și folosește o perie potrivită tipului de păr pe care îl are cățelul tău. Pentru blana scurtă sunt recomandate periile moi sau cele din cauciuc, în timp ce blana lungă necesită o perie cu dinți mai mari din metal.

Folosește uleiuri speciale

Folosește uleiuri speciale

Aplicarea unui ulei poate ajuta blana câinelui tău să rămână hidratată între programările de îngrijire la salon și poate ajuta, de asemenea, la reducerea iritațiilor pielii.  Uleiurile concepute special pentru îngrijirea animalelor de companie precum cele pe bază de  măsline, de nucă de cocos sau cu vitamina E sunt o alegere foarte inspirată.

Nu exagera cu baia

Nu exagera cu baia

Acest lucru poate usca și irita piele câinelui tău Cu excepția cazului în care prietenul tău este deosebit de murdar, nu îl îmbăia decât o dată pe lună. De asemenea, nu folosi șampon creat pentru oameni, ci șampon special pentru căței.

Câinele tău merită tot ce este mai bun, iar fericirea și stare lui de bine nu necesită mari eforturi din partea ta, ci doar puțină atenție. Spor la îngrijit și joacă!

 

Surse:

https://vcahospitals.com/know-your-pet/coat-and-skin-appearance-in-the-healthy-dog

https://www.hillspet.com/dog-care/routine-care/keeping-healthy-dog-coat

https://www.pawculture.com/pet-wellness/pet-grooming/7-easy-ways-to-care-for-your-dogs-coat/#2

Sursa Foto: Pixabay

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii