Hrana tarantule
Toate tarantulele sunt strict pradatori si consuma doar hrana de provenienta animala. Este cunoscut faptul ca in mediul lor natural tarantulele nu vaneaza decat animalele aflate in miscare, dar in captivitate s-a observat faptul ca atat exemplarele tinere cat si cele adulte ataca animalele aflate in repaus precum si segmente ale acestora cum ar fi carne de animale sau de peste.
Cel mai important principiu al hranirii tarantulelor consta in posibilitatea oferirii unei diete cat mai variate care sa nu ii puna in pericol sanatatea.
Frecventa meselor si dimensiunile hranei depind de varsta tarantulei.
In cazul cresterii intensive a exemplarelor tinere se recomanda metoda hranirii continue, de exemplu imediat dupa ce tarantula a consumat hrana i se ofera din nou. Daca se adopta o asemenea strategie combinata cu pastrarea la o temperatura crescuta tarantulele tinere cresc repede si vizibil cu fiecare naparlire.
Se recomanda hranirea tarantulelor de doua ori pe saptamana. Dimensiunile hranei nu trebuie sa depaseasca dimensiunile abdomenului. Pe de alta parte hranirea intensiva a adultilor accelereaza procesul de imbatranire. Se recomanda hranirea acestora de maximum 2-3 ori pe luna.
Dieta tarantulelor aflate in captivitate este formata din: diferite specii de greieri, gandaci, viermi , lacuste, broaste, soparle mici, soareci nou-nascuti sau tineri.
Exista de asemenea posibilitatea hranirii tarantulelor cu alte nevertebrate sau vertebrate din natura, dar prin acest mod se pot instala paraziti sau se pot depozita pesticide in terariu care pot determina moartea tarantulei. Se recomanda utilizarea acestei metode numai in cazuri de forta majora iar hrana trebuie colectata din zone nepoluate.
Trebuie sa se ia in considerare faptul ca tarantulele tinere sunt capabile sa traiasca fara apa si mancare cateva saptamani iar exemplarele mature pot trai cateva luni in conditii similare. Tarantulele uriase precum Theraphosa blondi pot renunta hrana cu 2-3 luni inainte de naparlire si nu vor reancepe sa manance decat dupa 1-2 luni de la naparlire. In cazul unui exemplar de Grammostola rosea crescut in conditii naturale s-a constatat ca perioada de refuz al hranei si al apei a durat jumatate de an.
Cele mai citite articole
Sfaturi utile:
– Nu incercati sa hraniti o tarantula imediat inainte si dupa naparlire! In acest caz o insecta activa (de exemplu un greiere) nu va fi devorata, ci va distruge cuticula tarantulei, cu consecince grave asupra sanatatii paianjenului care vor dainui pana la moartea acestuia. Incercati de asemenea sa nu il deranjati si cu atat mai putin sa-l luati in mana.
– Este bine sa-i oferiti mancare tarantulei la cateva zile dupa naparlire, atunci cand exoscheletul aceasteia s-a intarit.
– Indepartati din terariu hrana care nu a fost consumata.
– Este de asemenea necesara mentinere igienei terariului si indepartarea tuturor resturilor organice (alimentare) dupa fiecare masa si a materiilor fecale.
Dupa cum s-a mentionat anterior, apa este vitala pentru tarantule. Pentru cresterea tarantulelor se recomanda asezarea unui recipient cu apa in terariu la nivelul solului de o dimensiune potrivita, astfel incat tarantula sa aibe posibilitatea de a se sprijini cu picioarele de marginea opusa a recipientului in momentul in care orificiul bucal atinge suprafata apei.
Se impune de asemenea schimbarea apei o data pe saptamana intrucat multe specii terestre arunca resturi de mancare precum si materii fecale in recipientul cu apa. Puii de tarantule si exemplarele tinere pot fi tinute fara recipiente cu apa fiind suficient umezirea regulata a substratului.
Citeste si despre polenizare sau polenizarea cu insecte.
Bibliografie:
- http://i150.photobucket.com/albums/s106/ryo5210/iet.png
- http://www.tarantule-romania.ro/cresterea/hranirea