Ghemotoace de blana la pisici

Pisica este un animal curat din cauza ca aloca zilnic o buna parte din timp ingrijirii corporale. Ghemotoacele de blana sunt formate din fire de par inghitite de pisica cand se spala.

Paru (blana) pisicii nu se digera. O parte este eliminata natural cand merge la litiera (toaleta), iar cealalta parte oral. Ghemotoacele formate in stomac se aduna si cu timpul ghemotocul se face din ce in ce mai mare.

Cand ghemotocul ajunge la anumite dimensiuni (in functie de pisica) acesta este eliminat pe gura.

gehm de blana pisica

Cum elimina pisica ghemotoacele de blana

Stapanii cu experienta sunt obisnuiti cu sunetul pe care il face pisica atunci cand elimina ghemotoacele de blana. Ele se au o forma aproape rotunda in stomacul pisicii. Cand sunt eliminate pisica se chinuie pentru ca are gatul subtire si dureaza pana se alungesc pentru a fi eliminate.

Aceasta ia o pozitie similara ca si atunci cand vomita. Majoritatea pisicilor elimina ghemotoacele de blana cu lichid gastric si/sau mancare. Nu trebuie sa va speriati.

Daca pisica ta vomita prea des, de exemplu zilnic inseamna ca are probleme la stomac. Daca vrei sa stii de ce vomita pisica poti face click aici. 

Pisicile de la curte sunt avantajate pentru ca gasesc iarba oricand au nevoie. In plus ele se freaca de copaci si diverse obiecte scapand de o parte din firele de par moarte.

ghemul-de-blana-la-pisici

Cum prevenim formarea ghemotoacelor de blana la pisici

Teoretic nu se poate elimina formarea ghemotoacelor de blana la pisica, dar se poate preveni formarea lor pe o perioada cat mai lunga.

Cele mai citite articole

Daca iti perii pisica des si in casa o igiena decenta, ea o sa inghita fire de par mai putine, si chiar si alea sunt sanse sa se amestece cu resturile de mancare sa fie eliminate natural.

  1. Perie pisica. Cu cat blana este mai lunga cu atat pisica va elimina ghemotoace mai des si probabil mai mari. Nu este un lucru placut pentru pisica sa se chinuie sa elimine ghemotoacele de par asa ca te rog perie pisica ! Majoritatea pisicilor adora sa fie periate.
  2. Da-i iarba pisicii. Iarba, graul sau ovazul ajuta digestia, dar in primul rand controleaza eliminarea ghemotoacelor de par. Pisica inghite firele de iarba care se intrepatrund. Cei care perie putin sau deloc pisica stiu ca daca ii dau iarba pisicii aceasta elimina un ghemotoc la scurt timp. 
  3. Hrana speciala. Diversi producatori de mancare au dezvoltat hrana uscata bogata in grasimi pentru lubrifierea tractului digestiv, asigurarea unei functionari corecte si favorizarea eliminarii ghemotoacelor de par.

iarba-pisicii

Intrebari frecvente:

  1. Simptome ca pisica are ghemotoace de blana ?

In primul rand tusea seaca ca si cum ar incerca sa vomite sau sa dea ceva afara. Uneori din cauza ca ghemotocul este prea mare ramane blocat in stomac si elimina putin lichid gastric. Mare atentie la starea de sanatate pentru ca daca nu elimina ghemotocul de blana poate sa faca blocaz intestinal.

2. Cum se procedeaza daca pisica are ghemotoace de blana ?

In mod normal ar trebui sa aiba acces la iarba pisicii sau grau ca sa elimine singura ghemotoacele. Daca vezi ca se chinuie mai multe zile la rand si nu reuseste sa scoata nimic afara trebuie mers la medicul veterinar ca sa nu agraveze situatia.

3. Sunt rase de pisica predispuse la ghemotoace de blana ?

In general pisicile cu blana lunga au cele mai mari probleme cu ghemotoacele. Apoi sunt pisicile care se ling excesiv pentru ca inghit mult par.

ghemotoace-de-blana-la-pisici

Citeste si:

Bibliografie:

 

Cele mai citite articole