De ce toarce pisica

pisicatoarce

Da chiar, v-ati intrebat vreodata? De ce toarce pisica?  Specialistii spun ca aceste sunete „de tors” ale pisicii sunt reconfortante atat pentru animalut, cat si pentru noi! Este usor sa presupunem ca pisicile torc pentru ca sunt fericite. Mai ales cand se incolacesc cu bucurie in poala noastra. Ei bine, nu este chiar asa…

Se pare ca pisicile torc si cand sunt speriate sau se simt ameninate, cum ar fi in timpul unei vizite la veterinar. De asemenea, se mai spune ca pisicile care torc nu se pot bate. Cu toate acestea, pisica dvs. poate, de asemenea, sa toarca pentru a comunica cu tine. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Sussex, pisicile domestice pot comunica prin tors cu stapanii lor. Echipa a examinat spectrul de sunet a 10 pisici si a gasit un varf neobisnuit in gama de frecvente a torsului – de la 220 la 520 de hertzi. Karen McComb, cea care a condus studiul, a declarat ca pisicile ar putea exploata tendintele innascute la om de a raspunde la sunete asa cum raspunde la plansul bebelusilor, de exemplu. .

Insa oameni de stiinta precum Elizabeth von Muggenthaler – cercetator in bioacustica care a efectuat o analiza importanta pe aceasta tema, cred si ca pisicile se pot vindeca prin intermediul torsului. Ea spune ca frecventele intre 24-140 vibratii pe minut sunt terapeutice pentru cresterea osoasa, ameliorarea durerii si vindecarea ranilor. Ea a inregistrat torsul la o varietate de pisici, inclusiv pisicile domestice si a descoperit ca la toate torsul se incadreaza in gama de regenerare a oaselor. In plus, fata de repararea oaselor, exista, de asemenea, dovezi ca seria de vibrații cauzate de tors poate repara muschii si tendoanele, usureaza respiratia si reduce durerea si umflarea.

De ce toarce pisica – Ca sa ne fie bine! 

Torsul este bun nu numai pentru pisici, e de asemenea sanatos pentru proprietarii de pisici. Studiile arata ca pisicile fac o treabă mai bună de ameliorare a stresului si scaderii tensiunii arteriale decat alte animale de companie. De fapt, un studiu de acum 10 al Universitatii din Minnesota Stroke Center a constatat ca proprietarii de pisici aveau cu 40% mai putine sanse de a avea atacuri de inima, decat proprietarii care nu aveau pisici – si torsul are un rol in aceasta. „Torsul este un stimul auditiv pe care oamenii il atribuie linistei si calmului”, a declarat pentru WebMD Dr. Rebecca Johnson, directorul Centrului de Cercetare pentru Interacțiunea cu Animalele Umane. „Acest lucru ne da o sustinere pozitiva pentru ceea ce facem si poate contribui la intregul efect de relaxare atunci cand interactionam cu pisicile noastre”.

Smokey earned a place in the record books  with a purr that measured 67.7 decibels, but he’s been recorded on previous occasions with a 92.7-decibel purr, which is equivalent to the noise of a lawnmower or a hairdryer.

Cum toarce pisica?

Cele mai citite articole

Creierul pisicii trimite semnale catre muschii laringelui si diafragmei. Astfel, muschii laringelui se contracta, restrictionand fluxul de aer si apoi se relaxeaza pentru a lasa aerul sa treaca iar. Contractiile au loc la 25-150 de vibratii pe secunda si cauzeaza o scurta separare a corzilor vocale, fenomen care permite torsului sa apara atat in timpul inspiratiei cat si al expiratiei. Iar daca ati mangaiat multe pisici, stiti deja ca torsul fiecarei pisici este diferit, el putand varia in volum si sunet.

Totusi – De ce toarce pisica? 

pisica alb cu negru pui cu ochi mari aurii

Ramanem si la ceea ce am spus in introducere si anume la procesul de comunicare. Mulţi oameni care au pisica sunt familiarizati cu torsul care, in unele momente devine deranjant. Uneori, pisica dezvoltă un fel de tors „insistent” sau „neplacut” pentru urechea umana. Acestui fel de tors i se alătura si o vocalizare, un „miau”, care seamana cu plansetul unui bebelus. In acest caz este vorba despre un gen de tors prin care pisica solicita ceva: acesta este modul ei de a spune „am nevoie de atentie”.

In plus, aaa cum am menţionat mai sus, pisicile torc si atunci cand sunt ranite sau bolnave. De-a lungul timpului au fost realizate mai multe studii asupra „puterii tamaduitoare” a torsului. Rezultatele mai multor cercetări indica faptul ca frecventa torsului ar putea actiona ca un tip de terapie fizica asupra pisicii. Mai exact, torsul poate ajuta la cresterea densităţii osoase si vindecarea muschilor.

Lasand la o parte puterile „tamaduitoare”, torsul este, în mare, un mod prin care pisicile comunică intre ele sau cu oamenii. Ele torc pentru a atrage atenţia asupra nevoilor si dorinţelor lor. Totuşi, trebuie sa tinem cont ca fiecare pisica este diferita si, prin urmare, ele vor toarce din motive diverse aşa cum si oamenii rad la diferite lucruri.

 

Cele mai citite articole