De ce sapa cainii

caine-sapa-in-curte

 

Cel mai frecvent motiv pentru care cainii sapa este plictiseala.

Sunt caini care sapa si in casa. Acestia sapa in canapea, in pat sau pe covor. Si caini care sapa in curte sau gradina.

Cainii care sunt lasati singuri mult timp singuri si primesc putina atentie din partea stapanului duc lipsa de stimulare fizica si mentala. Unii sapa sa primeasca atentie, sa fie bagati in seama, sau din lipsa de alte activitati.

Cainii isi gasesc diverse activitati prin care sa-si consume energia printre care sapatul (in casa sau curte) sau rosul obiectelor (mobilier, incaltaminte, etc.)

Sapatul este o activitate care le ofera satisfactie. Fac miscare, trece timpul si … o groapa din ce in ce mai mare.

cum-sa-opresti-un-caine-din-sapat

cum-sa-opresti-un-caine-din-sapat

De ce sapa cainii gropi

Unele rase de caini sapa pentru a se odihni in pamantul rece. De obicei sapa gropi rasele nordice precum Husky Siberian, Ciobanescul German, Border Collie sau Malamut de Alaska.

Obiceiul de a sapa apare si la catelele cu pui in burta care au intentia de a-si face o groapa in care sa-si fete catelusii. In acest caz solutia este destul de simpla – este suficient sa i se ofere o cutie mare, incapatoare, in care sa aiba loc sa-si faca un culcus ea si viitorii sai pui. In anumite cazuri se poate ca o femela sa aiba o sarcina falsa si din instinct ea va incerca sa sape gauri in sol, in gradina, sau in casa, pe canapea sau covor.

Ca sa vezi ce fel de caine ai si ce fel de groapa sapa trebuie sa urmaresti putin cainele. In primul rand vezi daca rasa din care face parte este nordica sau are blana lunga. Daca are nevoie sa se racoreasca.

Cainii care sapa sa se racoreasca iau decat partea de deasupra a pamantului. Ei nu fac gropi adanci. Dau la o parte decat parte de deasupra mai calda de pamant.

cainele sapa in pat

cainele sapa in pat

Cele mai citite articole

Cainii care sapa de placere fac gropi in adancime si nici nu stau in ele pentru ca nu pot. De obicei acestia se murdaresc mai rau de pamant.

Rasele care au foarte multa energie si sunt limitate in activitate de spatiul mic pot avea tendinta sa sape. De aceea unele rase de caini care stau in apartament sapa in pat sau in canapea.

Iti atrage atentia

Daca sapa numai in prezenta ta si in restul timpului nu are parte de contact cu familia, doreste sa iti atraga atentia. Chiar si daca il certi sau te apropii de el, pentru caine chiar si atenția negativa este binevenita. E mai mult decat nimic.

Vrea sa evadeze

Daca gropile sunt sapate in zona gardului, este evident faptul ca patrupedul tau vrea sa faca o plimbare sau isi doreste sa evadeze. Aceasta problema apare in special in perioada in care cainele a fost separat de o anumita zona a curtii sau a casei sau vrea sa ajunga la alt caine.

Cum sa oprim cainele din a sapa

Majoritatea cainilor vor sa sape in pamant pentru a se distra. De aceea pentru un astfel de caine trebuie alocat un spatiu in care sa-si faca aceasta nevoie care, desi nu este acceptat de stapan, macar va fi intrun loc anume.

Pentru a intelege ca trebuie sa sape numai in acel loc se procedeaza asa:

se ia un os si se merge in zona respectiva, se ingroapa osul in pamant astfel incat el sa vada acest lucru, apoi se influenteaza cainele sa sape dupa os.

Se repeta de cateva ori, astfel cainele se va invata sa sape in mod regulat doar in acea zona. De asemenea, el va avea initiativa de a ingropa el singur acolo oasele pe care nu le-a mancat. In acest mod foarte simplu el isi va satisface nevoia de a sapa.

caini sapa in curte

caini sapa in curte

Citeste si Limbajul corpului la animale

Cele mai citite articole