Curiozitati despre reptile

reptila

Lumea reptilelor este fascinanta si plina de curiozitati. De exemplu, stiati ca limba cameleonilor are aceeasi lungime ca si corpul, cu tot cu coada? Exista unele curiozitati legate de reptile pe care probabil nu le stiti si, iata, acum le veti sti de la noi. Sa incepem chiar cu cameleonii – despre care tocmai am vorbit.

Cameleonii – Sunt una dintre cele mai interesante specii de reptile. Cercetatorii au observat ca atunci cand doi cameleoni masculi se intalnesc se bat pana cand unul dintre ei moare sau pleaca. Aceste reptile isi schimba culoarea in functie de starea

lor (cand sunt nervosi, cand vad o femela, cand sunt suparati, etc.). Pentru ca sunt foarte lenti, ochii cameleonilor sunt independenti si au vizualizare de 360°.

Dragonul zburator – Pe ambele parti ale corpului draco volans are atasata cate o membrana subtire de piele. Intinsa la maximum cu ajutorul coastelor mobile alungite aceasta membrana ii permite sa planeze chiar si 8 m printre copaci.

Soparla curcubeu – Traieste in copaci, pe stanci, terenuri stancoase, in savanele si stepele din Africa Centrala si de Sud, in Sahara, in Madagascar, in Senegal, Nigeria, Camerun, Sudan, Congo, Angola si Tanzania.  Soparla curcubeu face parte din ordinul Squamata, familia Agamidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Iguana Verde – Este una din cele mai mari şopârle şi atinge lungimea de 2 m. Când ies din ouă, în primele 3 luni, puii sehrănesc cu insecte şi hrană vegetariană, iar după această perioadă, iguanele se hrănesc numai cu fructe, iarbă, legume şi frunze. Pentru a se apăra, iguana are o coadă foarte tare şi o foloseşte ca un bici.

Serpii – Principala lor caracteristică este mobilitatea unică a oaselor faciale. Astfel se explica de ce sarpele isi poate misca gura in toate directiile si o poate deschide extrem de larg, reusind sa inghita o prada mult mai mare decat propriul sau cap. Dintii ajuta sarpele doar sa muste si sa fixeze prada, dar nu o poate mesteca. Un sarpe constrictor mare (Boa, Anaconda şi Piton) are intre 120-160 de dinti.

Gavialul(Gavialis gangeticus) – Este cunoscut si sub numele de crocodilul care mananca peste. Face parte din familia Gavialidae, si este nativ din partea de nord a continentului indian.

 Soparla Armadillo – Este un animal endemic la zonele desertice din Africa de Sud. Comportamentul lui este posibil sa fi inspirat celebrul mit „Ouroboros” in care personajul este in forma de cerc.Monitorul de savana – Poarta aceasta denumire datorita lui omului de stiinta Louis Bosc, care a descris pentru prima data specia.

Monstrul Gila – Este o reptila pe cale de disparitie. Poate fi intalnit in deserturile Mojave, Sonora si Chihuahua, in sud-vestul statului Utah, sudul Nevada, sud-estul Californiei, Arizona si sud-vestul New Mexico, pana in Mexic. 

Soparla mexicana cu margele – Este o specie a soparlelor veninoase intalnita in principal in Mexic si sudul Guatemalei.Veninul acestei soparle contine cateva substante, este util in combaterea diabetului si producerea drogurilor.

Soparla de Sinai sau Agama de Sinai – Are o lungime de pana la 25cm, inclusiv coada. Coada este lunga, subtire si usoara, ea ii permite soparlei sa alerge repede.
Soparla cu limba albastra – Se apara intinzandu-se si incepand sa suiere foarte tare. Cativa cercetatori cred ca incearca sa imite vipera veninoasa.
Monitorul de Nil – Seara isi gaseste adapost in vizuini parasite de alte animale, in scorburi, crapaturi de stanci sau in solul nisipos. In perioadele reci, hiberneaza alaturi de alte exemplare, in barloguri comune.
Bazilicul maro – Au bazilicul dungat este numit in unele zone bazilicul comun. Sunt nativi din Panama, Columbia si Costa rica. Ca si alte bazilici mai are si numele de „soparla lui Isus” pentru ca sunt capabili sa mearga pe apa. Numele de bazilic este preluat din mitologia greaca unde un bazilic poate impietri orice vietate cu privirea.

Gusterul – Este una din cele mai frumoase vietati care traiesc la noi in tara. Mai este numita si soparla de smarald iar daca ne uitam la imagini ne dam seama imediat si de ce.

Aligatorul – Numele de aligator vine din limba spaniola, unde este folosit pentru termenul de soparla. Aceasta denumire a fost data de exploratorii spanioli intr-una din calatoriile lor in Florida.

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii