Curiozitati despre pisici

pisicacurio1

Pisicile sau felinele din specia Felis silvestris catus, asa cum le-au numit oamenii de stiinta, au ales sa traiasca alaturi de oameni de peste 9.500 de ani, iar in prezent, la nivel mondial, sunt cele mai populare animale de companie din lume. Iata lucruri mai putin cunoscute despre cele care au ales viata alaturi de noi: pisicile!

Pisica ta poafe fi alergica la tine! Tuseste pisica frecvent? S-ar putea ca tu sa fii de vina. Conform unui studiu din 2005, astmul felinar – care afecteaza una din 200 de pisici – este in crestere datorita stilului de viata uman. Din moment ce pisicile sunt mai frecvent pastrate in interior, ele sunt mai susceptibile la inflamarea cailor respiratorii cauzate de fumul de tigara, casele prafuite, matreata umana, polenul si cateva feluri de pisici. Si, in cazuri rare, oamenii pot chiar sa transmita bolile animalelor lor.

Pisicile pot trai impreuna cu cainii. Un studiu efectuat in 2008 de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv a aratat ca daca animalele sunt „imprietenite” in timp ce sunt inca mici se vor descurca foarte bine.

Pisicile au strategii pentru partajarea spatiuluiCredem ca stim totul despre pisicile domestice, deoarece sunt atat de familiare pentru noi – traind in casele noastre si facand parte din familiile noastre – scria profesorul Alan Wilson de la Royal Veterinary College pe BBC.com. „De fapt, stim mai putin despre unele aspecte ale comportamentului lor decat despre multe pisici salbatice”. Astfel, in 2013, Wilson si o echipa de alti oameni de stiinta au atasat trackere GPS si aparate de fotografiat la 50 de feline in Shamley Green, Surrey, pentru un serial BBC special. Ei au descoperit ca pisicile au aparut pe teritoriul cu drept de folosinta indelungata, pentru a evita bataliile cu alte feline.

Creierul unei pisici este mai complex decat cel al unui caineSigur, creierul lor este mic, reprezentand doar 0,9 la suta din masa corporala. Dar, conform studiilor, creierul pisicilor are o suprafata uimitoare pliabila si o structura care este de aproximativ 90% similara cu a noastra. Cortexul cerebral – partea creierului care raspunde de prelucrarea informatiilor cognitive – este mai complexa la pisici decat la caini, iar pisicile au aproximativ 300 de milioane de neuroni, comparativ cu 160 de milioane la caini. Unele cercetari sugereaza ca ei, cainii, sunt mai destepti decat pisicile, dar proprietarii de pisici ar putea avea o opinie diferita in acest sens. Unul dintre cele mai curioase lucruri despre creierul pisicii: Supercomputerul cel mai sofisticat din 2010 a fost de 83 de ori mai lent decat creierul unei pisici.

Amintirile pisicilor pe termen scurt sunt destul de bune – in circumstantele potrivite. Pe termen scurt, amintirile se estompeaza in aproximativ un minut, dar intr-un studiu publicat in Actual Biology in 2007, oamenii de stiinta au stabilit ca memoria pe termen scurt a pisicilor dureaza 10 minute.

Pisicile salbatice umbla mai mult decat pisicile domestice. Un studiu de doi ani efectuat de cercetatori de la Universitatea din Illinois-Champaign a urmarit 42 de pisici cu coliere radio si a aratat ca pisicile salbatice au calatorit mai mult decat pisicile domestice. Acelasi studiu a constatat ca pisicile salbatice erau, de asemenea, mai active decat pisicile de casa, care au petrecut 97% din timpul lor dormind sau angajandu-se in niveluri scazute de activitate.

Pisicile se pot imperechea cu mai multi motani, iar dupa o perioada de gestatie de 64-67 de zile, nasc pisoi cu tati diferiti.

Pisicile nu pot supravietui doar cu mancare vegetariana si nu e bine sa le dati hrana pentru caini pentru ca au nevoie de aproximativ cinci ori mai multe calorii decat un caine. Dorm aproximativ 6 ore pe zi si sunt mai active pe timpul noptii.

Toxoplasma gondii pisica

Pisicile vad mai bine decat oamenii pentru că au nevoie de o sesime din cantitatea de lumina necesara pentru a vedea foarte clar. Insa puii nou nascuti nu vad si nici au auzul dezvoltat. Incep sa vada abia dupa cinci zile, iar mersul si-l dezvolta abia dupa 20 de zile.
Blana unei pisici are 150.000 de fire de par pe centimetrul patrat pe spate si 300.000 de fire de par pe centimetrul patrat pe burta. Ca şi oamenii, pisicile pot fi dreptace sau stangace, ele prezentand o preferinta aparte pentru una din labute.
Pisicile se freacă de oameni pentru a le impregna propriul miros si practic, pentru a-i marca. Prin aceasta modalitate, pisicile vor avea impresia ca toti cei care miros la fel ca ele, le apartin.
Mustatile pisicilor se mai numesc vibrissae sau „par tactil”, pentru ca le ajuta sa se orienteze in spatiu. Culoarea ochilor pisicii se poate schimba cu cat inainteaza in varsta.
In ceea ce priveste igiena, trebuie sa mai stiti ca pisicile isi petrec aproximativ 30% din timp pentru a se ingriji. Papilele de pe limba aspra a pisicilor formează un fel de perie care le descalceste blana.
De cele mai multe ori pisicile torc atunci cand sunt fericite, insa exista situatii si cand pisicile torc pentru ca au dureri si astfel incearcă sa anihileze aceasta stare.
Pisicile au fost venerate in Egipt – asta este universal cunoscut, dar ele au fost declarate sacre si in Japonia in jurul anului 1000, conform Cats International.
Pisicile pot vedea noaptea de 5 ori mai bine decat oamenii – in special daca tinta este in miscare – chiar daca nu pot distinge atat de multe culori ca ochiul uman.

O pisica domestica sanatoasa poate atinge viteze de 31 km/h, dar nu poate mentine un astfel de ritm mai mult de 1 minut.pisica Exotic neagra

Pisicile pot sari de 5 ori lungimea propriului corp. In termeni umani, ar fi echivalentul unei sarituri de lungimea unui bazin.
O pisica adulta sanatoasa isi petrece aproximativ 15% din timp intr-un somn adanc, 50% intr-un somn usor si 35% treaza. Acest program este posibil prin abilitatea pisicilor de a deveni alerte la capacitate maxima imediat dupa ce se trezesc.

Sectiunile din creierul unei pisici responsabile de intelegerea, filtrarea si gestionarea emotiilor corespund cu cele din creierul uman.

O pisica are 244 de oase in corp (spre deosebire de oameni, care au 206). Au 60 de vertebre, iar 20 dintre aceste oase sunt localizate in coada, pentru flexibilitate.
Pisicile sunt cel mai active dimineata si seara (rasarit si apus) pentru ca atunci sunt cele mai bune momente de vanat.
Pisicile se nasc cu 26 de dinti de lapte, inlocuiti de 30 de dinti permanenti pe masura ce cresc.
Majoritatea pisicilor adulte nu au enzima necesara pentru digererea laptelui.
Pisicile nu vad cand este intuneric.
Pisicile se saluta atingandu-si nasurile.
In lume exista mai mult de 500 de milioane de pisici domestice, dintre care 40 recunoscute ca rasa.
O pisica poate atinge 49 de kilometri pe ora.
Cea mai mare pisica salbatica este Tigrul Siberian. 
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii