Advertisements

Curiozitati despre pinguini

Pinguinii sunt pasari uimitoare! Nu sunt la fel ca orice pasare pe care ati vazut-o prin curte sau prin parc. Ei s-au adaptat la mediul lor rece intr-un mod care ii face speciali. Gratie aspectului lor adorabil au devenit subiect de filme: de la documentare, la cele de desene animate, precum „Happy Feet”, „Madagascar”, „Pinguinii domnului Popper”, „Calea împăratului”, „Mumble, cel mai tare dansator” ori „Cu toţii la surf”.

Curiozitati despre pinguini – Cateva lucruri interesante

– In timp ce alte pasari au aripi pentru a zbura, pinguinii si-au adaptat aripile pentru a ii ajuta sa inoate.

– Majoritatea pinguinilor locuiesc in emisfera sudica.

– Pinguinul Galapagos este singura specie de pinguin care se indreapta spre nord, de la Ecuator, in salbaticie.

– Populatiile mari de pinguini se gasesc in tari precum Noua Zeelanda, Australia, Chile, Argentina si Africa de Sud.

Advertisements

– Nu exista pinguini la Polul Nord.

– Pinguinii mananca o gama larga de pesti pe care ii vaneaza pe sub apa.

– Pinguinii pot bea apa de mare.

– Pinguinii petrec aproximativ jumatate din timp in apa, iar cealalta jumatate pe pamant.

– Împăratul Penguin este cel mai înalt dintre toate speciile de pinguini, ajungând la înălțime de 120 cm (47 in).

The Emperor Penguin is the tallest of all penguin species, reaching as tall as 120 cm (47 in) in height.

Emperor Penguins can stay underwater for around 20 minutes at a time.

– Unii pinguini au patru straturi de pene pentru a le fi cald pe insulele subantarctice reci, unde cresc.

– Pinguinii Chinstrap sunt considerati cel mai agresiv tip de pinguin.

– Pinguinii galbeni (sau Hoiho) sunt pinguini pe cale de disparitie originari din Noua Zeelanda. Numarul lor este estimat la aproximativ 4000.

– Pinguinii Little Blue sunt cel mai mic tip de pinguin, avand o inaltime de aproximativ 33 cm.

– Penajul unui penguin alb si negru serveste drept camuflaj in timp ce inoata. Penajul negru pe spate este greu de vazut de sus, in timp ce penajul alb pe fața lor arata ca si cum soarele ar reflecta pe suprafata apei cand este vazut de jos.

Advertisements

– Pinguinii din Antarctica nu au pradatori pe uscat.

-Cel mai rapid este pinguinul Gentoo, despre care se pune că înoată cu o viteză ce poate atinge 36km/h. 4. Coloritul pinguinilor este o chestiune ce ţine de camuflaj: spatele negru îi ajută să se ascundă în adâncul întunecat al oceanului, evitând, astfel, prădători precum focile, iar pieptul alb îi ajută să treacă neobservaţi pe suprafaţa lucioasă a apei.

-Coloritul pinguinilor este o chestiune ce ţine de camuflaj: spatele negru ii ajuta sa se ascunda in adancul intunecat al oceanului, evitand, astfel, pradatori precum focile, iar pieptul alb ii ajuta sa treaca neobservati pe suprafata lucioasa a apei.

– Fosilele descoperite atesta ca primele specii de pinguin au aparut in urma cu aproximativ 60 de milioane de ani, ceea ce inseamna ca un stramos al pasarii de astazi a supravietuit evenimentului ce a provocat disparitia dinozaurilor. 

-Pinguinii inghit o cantitate mare de apa sarata in timp ce vaneaza pesti, insa glanda supraorbitala – situata deasupra ochilor, filtreaza sarea, astfel incat aceasta sa nu ajunga in sange. Mai apoi, o elimina prin ciocuri ori prin stranut.

-Spre deosebire de celelalte surate inaripate, care pierd cateva pene, pinguinii naparlesc total, noul penaj aparand dupa circa doua-trei saptamani.

– Majoritatea speciilor sunt fidele şi aleg sa se imperecheze cu acelasi partener în fiecare sezon. Mai mult decat atat ele prefera sa isi amenajeze cuibul in acelaşi loc, in unele situatii pinguinii revenind la locul in care au venit pe lume.

– Masculul este cel care se ocupă de clocitul oualor, in timp ce femelele se ocupa de vanatoare. El sta in pozitie verticala si tine oul sub picioare, intr-o incretitura a abdomenului, transferand caldura corpului catre ou.

Sursa: Kids Science

 

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii