Curiozitati despre dinozauri

dino
Ai crede ca s-a spus tot ce era de spus despre dinozauri si ca, tinand cont de amarul de vreme ce a trecut de la disparitia lor, ar trebui sa se puna capat interesului pentru acest subiect. Ei bine, nu! Interesul pentru cele mai noi descoperiri legate de acestia arata ca nu e deloc asa. Prin urmare, curiozitatile legate de aceste vietati ancestrale sunt practic interminabile.

30 de curiozitati despre dinozauri

Cel mai greu dinozaur cantarea 80 de tone (cat 17 elefanti africani), facand parte din specia Brachiosaurus. Era inalt de 16 metri si lung de 26 de metri, fiind si cel mai mare schelet de dinozaur „montat” intr-un muzeu.

Cel mai mic dinozaur adult este o specie ce se hranea cu vegetale, lesothosaurus, de marimea unui pui, dupa cum arata fosilele sale.

Cel mai mic ou de dinozaur gasit pana acum are lungimea de numai 3 centimetri, nestiindu-se carei specii apartinea.

Cel mai inteligent dinozaur facea parte din specia Troodon, un vanator cu o lungime de 2 metri si cu un creier la fel de mare ca si al mamiferelor sau pasarilor din ziua de azi, raportat la marimea sa totala.

Cel mai prost dinozaur, din specia Stegosaurus, avea creierul de marimea unei nuci, de numai 3 centimetri si cu o greutate de 75 de grame.

Cel mai inalt dinozaur facea parte din specia Brachiosaurus, avand o inaltime de 13 metri, picioarele din fata mai lungi decat cele din spate si un gat extrem de lung, pe care il tinea vertical. Se crede insa ca Sauroposeidon putea ajunge pana la 18,5 metri inaltime.

Cel mai rapid dinozaur, Dromiceiomimus, putea alerga, cel mai probabil, cu 60 de kilometri pe ora.

Cel mai „batran” dinozaur cunoscut „are” 230 de milioane de ani, ramasitele sale fiind gasite in Madagascar.

Majoritatea speciilor de dinozauri pot fi recunoscute doar dupa un dinte sau dupa un os.

Unul dintre cei mai mici dinozauri descoperiti pana acum avea marimea unui pui si manca doar insecte.

Cea mai veche “toaleta” din lume a fost folosită de dinozauri in urmă cu 240 de milioane de ani.

Daca istoria omenirii ar putea fi comprimată in 24 de ore, viata pe pamant ar fi aparut la ora 4 am, plantele la 10.24 pm, disparitia dinozaurilor s-ar fi produs la ora 11.41 pm si omenirea ar fi luat nastere la 11:58:43 pm.

Sunt multi cei care cred ca oamenii si dinozaurii au trait in aceeasi perioada de timp.

In ciuda denumirii, cei mai multi dinozauri din “Jurassic Park” au trait in perioada cretacica.

Cele mai citite articole

In Bolivia exista o stanca de piatra pe care sunt peste 5.000 de urme de dinozauri care se pare ca dateaza de 68 de milioane de ani.

In 2015, in timpul unei cercetari care se desfasura de mai bine de 4 ani a fost descoperit un os de dinozaur vechi de 100 de milioane de ani.

Dinozaurii terestri au disparut acum 65 de milioane de ani. Disparitia dinozaurilor se datoreaza, conform majoritatii opiniilor, unei coliziuni a planetei noastre cu un asteroid, eveniment care marcheaza sfarsitul ultimei perioade a Mezozoicului (Cretacicul) si inceputul erei Neozoice (sau Cenozoice).

Pasarile sunt considerate ultimele specii de dinozaur existente. Conform unor anumite voci din lumea stiintifica si crocodilii apartin tot clasei dinozaurilor.

Denumirea de “dinozauri” a fost propusa in 1842 de paleontologul englez Richard Owen. Cuvantul provine din limba greaca si inseamna “reptile (saura) formidabile, extraordinare (deinos)”.

Aproape 75% dintre fosilele de dinozauri descoperite sunt inca neidentificate.

Cei mai grei dinozauri cunoscuti apartin speciei Brachiosaurus brancai . Dupa estimarile specialistilor, pe baza unui schelet descoperit la inceputul anilor 1900 in Tanzania, aceste mamifere cantareau intre 30 si 60 de mii de kilograme.

Cele mai lungi fosile descoperite apartin speciei Diplodocus. Acestea masoara 27 de metri si au fost descoperite in Wyoming, Statele Unite.

Cei mai inalti dinozauri ar fi putut priviti prin geamul dormitorului dvs. situat la etajul 6. Sauroposeidon este numele acestui urias, dar prezumtiile asupra inaltimii lui se bazeaza doar pe fragmente de fosile desoperite si nu pe un întreg.

Biologul englez H.G. Seeley a împărțit dinozaurii în două categorii (Ornithischia și Saurischia), după forma oaselor centurii pelviene. Primii aveau oasele pubiene asemănătoare cu cele ale păsărilor, în timp ce la ultimii se apropiau mai mult cu cele ale reptilelor. Totodată, dinozaurii din categoria Ornithischia sunt în totalitate ierbivori iar cei din Saurischia pot fi atat ierbivori (subcategoria Sauropodomorpha) cat și carnivori (subcategoria Theropoda).

In latina, celebrul nume Tyrannosaurus inseamna “soparla tiran/despot”. Aceasta se datoreaza dimensiunilor impunatoare si comportamentului acestor carnivore.

In cazul in care un dinozaur ar fi fost un animal cu sange cald, ar fi trebuit sa dispuna de o inima cu 4 camere, iar prin adaptarea sa la viata pe Pamant avea nevoie si un sistem circulator avansat si puteau fi caracterizat aproape ca un “vertebrat cu sange cald”.

Ramane un mister si in ziua de azi de ce dinozaurii aveau orificiile nazale atat de mari. Unii cercetatori considerau ca unul dintre scopurile acestora ar putea fi emiterea de sunete.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca era posibil ca pielea dinozaurilor sa nu fi fost gri (ca in cazul elefantilor, hipopotamilor, etc) ci sa fi avut o stralucire intr-o gama de nuante si culori de care astazi se bucura si reptilele.
Ideea ca ar fi existat un dinozaur ce avea corpul acoperit cu pene a aparut atunci cand cercetatorii chinezi au descoperit ramasitele fosile ale speciei Sinosauropteryx.

Omul a avut ocazia să trăiască alături de dinozauri doar în jur de două milioane de ani. Asta în condiţiile în care dinozaurii au trăit pe Pământ în jur de 160 de milioane de ani, adică de 64 de ori mai mult decât oamenii.

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii