Cum sa obtii grau de calitate? 3 sfaturi pentru agricultori

harvest.,grain,harvester,working,in,the,field,,picking,up,and

Graul se numara printre cerealele cele mai frecvent cultivate pe teritoriul Romaniei, fiind un adevarat simbol al acestei tari si stand la baza a numeroase alimente de baza. De aceea, multi agricultori aleg sa cultive grau. Daca si tu iti doresti o recolta bogata, ar trebui sa tii cont de cateva sfaturi esentiale care sa te poata ajuta sa obtii grau de calitate. Iata care sunt recomandarile noastre.

1. Alegerea soiului si semintelor potrivite

Alegerea corecta a soiului de grau si a semintelor pe care sa le cultivi este un proces crucial, care poate influenta direct productivitatea si rentabilitatea unei culturi. Pentru a face aceasta alegere, va trebui sa te familiarizezi cu o serie de caracteristici ale soiului pe care doresti sa-l plantezi. Tine cont de aspecte precum capacitatea acestuia de a produce o recolta bogata, rezistenta la daunatori si boli, capacitatea de a face fata conditiilor vitrege de mediu, dar si calitatea boabelor obtinute si proprietatile lor din punct de vedere nutritional.

Pentru a obtine recolta dorita, care sa fie rezistenta si productiva, alege niste seminte de calitate. Acestea ar trebui sa fie viguroase, sanatoase si cu o rata ridicata de germinare si, nu in ultimul rand, sa fie achizitionate de la furnizori de incredere. Poti realiza si analiza solului in care urmeaza sa se realizeze plantarea. Testarea solului poate ajuta la determinarea nivelurilor de nutrienti si a pH-ului, informatii care pot fi folosite pentru a alege soiul de grau potrivit si pentru a determina cantitatea adecvata de fertilizant necesar.

2. Folosirea unor fertilizanti potriviti

Cresterea culturii de grau este sustinuta cu ajutorul unor fertilizanti. Acestia au rolul de a favoriza o crestere sustinuta a plantelor si de a le ajuta sa atraga din sol toti nutrientii de care au nevoie pentru a se mentine sanatoase. In general, se recomanda utilizarea fertilizantilor inainte ca graul sa ajunga in stadiul matur, astfel incat acesta sa poata creste sanatos. Fertilizarea este necesara inainte de venirea sezonului rece. Astfel, poti ajuta la intarirea plantelor si le poti ajuta sa treaca prin iarna si sa faca fata temperaturilor scazute si altor conditii de vreme mai nefavorabile.

Cele mai citite articole

Exista o gama larga de fertilizante disponibile pe piata. Este important sa alegi o varianta care sa fie potrivita pentru grau si sa ajuta la cresterea sa rapida. Poti alege fertilizantul Azospeed Amino+, un fertilizant pe baza de azot, care contine si magneziu si sulf.

Aplicarea corecta a fertilizantului este un alt aspect crucial. Ar trebui sa aplici mai multe doze, dintre care ultima sa fie realizata dupa ce graul infloreste, astfel incat substanta sa se distribuie uniform pe o perioada mai indelungata. Dozele vor trebui preparate in functie de dimensiunea dorita a recoltei.

3. Asigurarea protectiei impotriva daunatorilor

Succesul recoltei de grau depinde, desigur, si de lipsa daunatorilor. Asadar, va trebui sa iei masuri in acest sens. Unul dintre primii pasi este identificarea corecta a potentialelor pericole. Acestea pot include diferite specii de insecte parazite, anumite ciuperci si, bineinteles, buruienile.

Dupa identificarea daunatorilor, urmatorul pas este alegerea celor mai bune metode de protectie. In cazul insectelor, se pot folosi insecticide, pentru ciuperci sunt potrivite fungicidele, iar pentru a combate buruienile, erbicidele pot fi o solutie eficienta. Este esential sa alegi produsele potrivite pentru a combate fiecare tip de daunator in parte, avand in vedere efectele pe termen lung asupra solului si a culturii.

Succesul culturii de grau depinde de numerosi factori, cu care va trebui sa te familiarizezi inainte de a incepe plantatia. Agricultura se bazeaza pe cunostinte, ingrijire si atentie constanta, asa ca nu iti neglija niciodata plantele si asigura-te ca alegi produse de ingrijire si protectie de cea mai buna calitate.

Cele mai citite articole