
Animalele de companie, fie că e vorba despre un câine sau o pisică, sau oricare altă vietate drăguță, necesită anumite îngrijiri în timpul sezonului rece. Deși în ultimii ani iernile nu au mai fost la fel de aspre ca în anii precedenți, frigul persistă și într-un fel sau altul, sunt afectate și animalele de companie.
În ideea de a proteja prietenii necuvântători, proprietarii acestora pot lua diverse măsuri, precum încălzirea corespunzătoare a camerei, ventilarea acesteia, iluminarea corespunzătoare a locuinței prin reglarea jaluzelelor Aluprof.
Cum poate afecta frigul animalele de companie
Deși fiecare vietate are o anumită rezistență la frig, există un anumit prag în care corpul este afectat în mod negativ. Animalele de curte sunt mai rezistente la temperaturile joase, însă cele ținute în casă sunt mai sensibile. Totuși, toate au nevoie de anumite măsuri de siguranță atunci când apar condițiile grele ale vremii. De exemplu, pentru câini temperatură scăzută devine periculoasă începând de la pragul de -4 grade.
Un prim pericol în cazul temperaturilor foarte joase constă în degerare. Nasul și urechile sunt organele care vor degera cel mai repede. Este indicat ca plimbările în aer liber a cățeilor să fie scurte și cele lungi să fie făcute preferabil în momentele mai blânde ale zilei.
Chiar dacă poate părea greu de crezut, și animalele de companie răcesc și pot face gripă, chiar și pneumonie. Odată cu apariția frigului, imunitatea animalelor scade, ca și în cazul omului. O imunitate scăzută înseamnă apariția unei vulnerabilități crescute în fața frigului. Simptomele predominante în acest caz constau în lipsa poftei de mâncare, tuse și respirație grea.
Animalele reacționează diferit la temperaturile scăzute. De exemplu, câinii de talie mare dețin abilitatea de a-și păstra constantă temperatura corporală pentru mai mult timp, pe când cei de talie mică și cu părul scurt sunt mai slăbiți în fața frigului.
Cum pot fi ajutate animalele de companie în sezonul rece
Toate animalele, atât cele crescute în mediul exterior, cât și cele crescute în mediul interior, au nevoie de ajutor și de o îngrijire aparte pe durata sezonului rece, atunci când temperaturile joase persistă. Acest ajutor poate fi oferit prin intermediul câtorva măsuri și a atenției cuvenite.
În primul rând, așa cum am menționat și anterior, pe timpul sezonului rece e indicat ca plimbările animalelor crescute la interior să fie cât mai scurte dacă temperatura este foarte scăzută. Dacă este neapărat nevoia să fie făcute plimbări mai lungi, atunci acestea trebuie făcute în miezul zilei pentru că atunci temperaturile sunt mai blânde. Totuși, contactul cu aerul curat este indicat, acesta contribuind la întărirea imunității animăluțului.
Dacă este posibil, cățelul poate fi protejat în timpul plimbărilor cu ajutorul unei hăinuțe. Aceasta poate fi achiziționată de la un magazin de specialitate. Totuși, există și rase de câini care sunt mai rezistente la frig și la zăpadă, precum Akita și Husky.
Cățeii și pisicile crescute la curte pot fi ajutate să reziste frigului în alt mod. Adăpostul lor poate fi umplut cu paie, însă este indicat să se facă periodic curat în el, deoarece paiele se vor tasa în timp și nu vor mai ține la fel de cald. Intrarea în cușcă e indicat să fie mai îngustă, astfel încât viscolul să nu poată băga zăpadă în aceasta. În cazul pisicilor, poate fi utilizată o cutie amplasată într-un colț mai ferit, departe de bătaia vântului rece. Înăuntrul acesteia poate fi pusă o păturică cât mai groasă și mai pufoasă, iar intrarea în cutie ar trebuie să nu fie foarte mare, ci doar cât să poată trece pisica prin ea.
Este important ca pe timpul sezonului rece animalele să primească mâncare de calitate, astfel încât să aibă puterea de a face față frigului. De aceea, mâncarea deshidratată precum granulele trebuie combinată cu mâncare mai consistentă care să conțină substanțele necesare organismului lor. Apa trebuie să fie călduță și niciodată rece. Bolurile de apă trebuie verificate de mai multe ori iarna, deoarece apa va îngheța destul de repede, drept urmare, fiind necesar să fie schimbată mai des.
Dacă animalul de companie e bolnav și este crescut la interior, e indicat să stea cât mai confortabil pe timpul bolii și să fie hidratat cât mai des. Având în vedere că orice răceală slăbește organismul animalului de companie și reacțiile sale vor fi diferite. De exemplu, e posibil ca lumina excesivă să îl deranjeze, așa că este indicat ca jaluzele să nu fie deschise complet sau draperia camerei să fie trasă doar parțial.
Ca și în cazul oamenilor, locuința trebuie să fie încălzită corespunzător, acest lucru însemnând menținerea unei temperaturi constante cuprinsă între 19 și 23 de grade, maxim 24, fără a atinge valori extreme. Temperaturile prea mari nu sunt indicate și în plus, pot duce la deshidratare și la stare de disconfort. Animalele de companie care sunt mai bătrâne trebuie să fie protejate mai mult, deoarece sunt mai vulnerabile.