Cum ingrijim o chinchilla

Cum ingrijim o chinchilla

Cat de mare trebuie sa fie cusca in care sta chinchilla ? Cum si cat de des trebuie sa fac curat la chinchilla ? Ce accesorii trebuie sa iau cand cumpar o chinchilla ? Iata cum trebuie sa cresti o chinchilla.

Cusca

In primul rand cand te hotarasti sa cumperi o chinchilla sau un alt animal trebuie sa te gandesti unde o sa doarma. Se iau in calcul responzabilitatile, cine o sa-i faca curat, cine-i da de mancare, etc. Chinchilla in mediul sau natural traieste in grupuri sau familie. Asa ca daca vrei ca chinchilla ta sa se simta bine ia o familie de macar 2-3 indivizi si o cutie pe masura. Cusca trebuie sa fie cat se poate de spatioasa. Stapanii trebuie sa posede sau sa invete cunostintele despre cresterea si ingrijirea animalului inante sa il cumpere altfel risca sa moara intr-o perioada scurta sau o sa se chinuie. Aceasta trebuie sa aibe minim 1-2 metri cubi in functie de numarul de locatari.

Poate spui ca e foarte mare, dar gandeste-te ca in acest loc trebuie sa doarma, sa manance, sa-si faca nevoile si un lucru la fel de important ca si restul, sa faca miscare. Intr-o cusca de 50x50cm n-o sa poata face toate aceste lucruri. E ca si cum tu ai intr-o camera de 3 metri patrati usa de la intrare, ghiuveta de la bucatarie, toaleta, sifonierul si cada. Cam incomod nu ?

De preferat ca peretii custii sa nu fie din lemn sau plastic pentru ca ii poate dereriora in timp(sau roade), iar podeaua sa nu fie din grilaj pentru ca isi poate prinde labutele si este incomoda. In interior se pune o ascunzatoare pentru ca chinchilei ii place sa se ascunda. Poate sa fie o cutie de plastic sau un material tare pe care nu-l poate roade. Fiind o rozatoare renumita va incerca sa muste aproape din orice. Mare atentie la lucrurile pe care le bagati in cusca. Puteti ramane fara ele si animalul se poate imbolnavi.

Cusca trebuie sa fie amplasata intr-un loc linistit, racoros si umbros. Nu este recomandat ca temperatura sa depaseasca 25 de grade. La inceput este bine sa se obisnuiasca cu noul camin 2-3 zile si cu noii stapani. Las-o sa vada ca nu-i vrei raul. Vorbeste cu ea si incet-incet, daca te porti frumos, va prinde incredere in tine.

Accesorii

Printre cele mai importante lucruri care trbuiesc in cusca unei Chinchilla sunt: nisipul, tava pentru defecare, suportii exteriori (care pot fi sub forma de jgheaburi pentru fibroase sau apa) sau ascunzatoarea. Mai sunt si alte chestii mai putin esentiale precum obiectele pentru igienizarea zilnica si jucariile. Acestea din urma nu trebuie sa lipseasca din dotare daca animalul este singur din cateva motive: pentru ca nu se plictisi si pentru ca are nevoie de miscare. Are foarte multa energie si trebuie s-o consume cumva. Jucariile o tine ocupata cand tu nu esti acasa.

Pentru amenajarea spatiului de joaca poti folosi crengi de copac, scari de lemn, rampe si diverse platforme de lemn sau metal. Daca le confectionezi singur, multi intentioneaza datorita pretului, ai grija ca marginile sau colturile sa nu taie sau sa fie ascutite sa nu raneasca ghenul de blana. Lemnul sa nu fie tratat chimic sau stropit cu pesticide.

Chinchilla este animalul cu cea mai intensa perioada de activitate in amurg si noaptea. Daca ziua este prea multa lumina sau galagie puteti acoperi cusca cu o patura. Este bine sa-i stabiliti un loc fix pentru ca daca o mutati de colo colo prin casa se streseaza usor. De asemenea trebuie ferita de curentii de aer.Hrana

Hranirea chinchilei este una din grijile esentiale. In calitate de stapani trebuie sa stiti cat si ce anume mananca animalul vostru. Mesele sunt importante asa ca ele trebuiesc respectate. In afara meselor puteti rasfata animalutul cu diverse fructe sau legume. Din hrana de baza fac parte si graul, porumbul, ovazul sau orzul.

Lucerna sau graul de calitate poate constitiu hrana chinchilei. In magazinele de specialitate gasiti hrana pentru chinchilla care asigura nutrientii necesari pentru un organism sanatos. Cum nu cumparati mancare in fiecare zi este bine s-o depozitati in locuri umbrite ferite de umiditate si mucegai.

Apa proaspata trebuie sa fie la discretie. Daca folositi capacele mici de plastic sau ceramica mai mult ca sigur trebuie schimbata de 2-3 pe zi. De preferat sunt suportii de plastic amplasati in afara custii. Acestia se pot reumple fara a deschide cusca.

Cele mai citite articole

Fiind un animal rozator dintii ii cresc mereu. Periodic este bine sa verifici starea lor. Daca acestia cresc prea lungi sau nu cresc drept, mergi cu ea la medicul veterinar.

Manipularea

Chinchilla are personalitate care difera de la individ la individ. Unele sunt mai vioaie, mai asctive sau mai jucause in timp ce altele pot fi mai putin active. Unora le place sa stea in brate la mangaiat altora nu.

Este bine ca dupa ce ai adus acasa un chinchilla sa-o lasi cateva zile sa se obisnuiasc cu noul camin si cu noii stapani. Cand te apropii de cusca bag-o in seama cu vorbe calde pana se obisnuieste cu prezenta ta. Cu timpul vei putea s-o hranesti din mana, s-o mangai si s-o iei in brate. Mangaiatul trebuie facut cu blandete deoarece este foarte sensibila. Cand o iei in brate sau ii dai drumul prin casa sa ai grija sa nu cada de la inaltime pentru ca se poate rani foarte usor. Daca o lasi libera n-o scapa din vedere pentru ca se poate ascunde in locurile greu accesibile cum ar fi dupa mobila.

Igiena

Chinchilla nu se spala. Baia cu apa, si apa in general, ii poate face rau. Daca se uda, presupunand ca iese din cusca si cade intr-un lughean, se sterge cu un prosop si apoi se usuca cu feonu’.

Chinchilla face baie de nisip. In petshop-uri exista nisip special care se ofera blanosului spre a face baie. Un sac costa in jur de 20 de lei. Se pune nisipul intr-o cutie de plastic sau ceva similar si ea se spala singura. Nu fiti zgarciti, puneti un strat mai gros de nisip deoarece chinchilelor le place se sa joace si sa se afunde in el.

Perierea se face periodic. Cand o perii o poti tine in poala. La inceput trebuie avut grija sa nu se sperie. Fiind animale sensibile se pot speria foarte tare daca au impresia ca sunt in pericol. Peria trebuie sa fie nici prea deasa, dr nici prea rara. Atentie la varfuri sa n-o raneasca. Vorbeste cu ea in timp ce o perii si la final da-i o mica recompensa pentru ca a fost cuminte.

Blana trebuie sa fie lucioasa si moale. Nu trebuie sa contina ghemotoace, incalceli sau par mort.

Cum ingrijim o chinchilla

Va urma

Cam atat deocamdata. Daca aveti alte idei sau complectari nu ezitati sa ne contactati.

Bibliografie:

Cele mai citite articole