1300x300

Cel mai bun prieten al omului, cainele

doggie best friend
Daca nu stiati, pe 26 august a fost instituita Ziua Internatională a Cainelui, instituita tocmai pentru a aduce un omagiu patrupedelor care ne sunt mereu alaturi si ne alina singuratatea, oferindu-ne prietenia lor si, mai ales, loialitatea. Cainele a devenit cel mai bun prieten al omului cu ajutorul unui hormon, ocitocina, afirmă autorii unui studiu facut public. Organismele cainilor si ale proprietarilor lor secreta cantitati mari de ocitocina atunci cand se privesc in ochi, de aici ar veni si legatura puternica pe care o construiesc oamenii cu patrupedele.

Fie că sunt caini antrenati sa ajute persoanele care si-au pierdut vederea, caini de război sau folositi in politie, ziua de 26 august s-a dorit să fie un moment de aducere aminte pentru toate dovezile de dragoste pe care ni le ofera, dar si un prilej pentru a face donatii pentru adaposturile de caini sau de a-i adopta.

Cel mai bun prieten al omului, cainele – Legatura intre a avea un caine si sanatate

O echipa de cercetatori suedezi a folosit registrele nationale a peste 3,4 milioane de suedezi cu varstele cuprinse intre 40 si 80 de ani pentru a studia legatura intre a avea un caine si sanatate. Studiul a aratat ca stapanii de caini au un risc mai scazut de deces din cauza afectiunilor cardiovasculare decat cei fara caine. Un total de aproape 3,5 milioane de persoane fara o afectiune cardiovasculara in anul 2001 au fost incluse in studiu, utilizandu-se sapte surse nationale de date, inclusiv doua registre care tineau evidenta stapanilor de caini, scrie Medical Express.

Scopul a fost de a determina daca stapanii de caini au un alt nivel de risc de imbolnavire si deces decat cei care nu aveau caine. „O descoperire foarte interesanta in studiul nostru a fost ca un caine a avut beneficii mai mari in cazul persoanelor care locuiesc singure, care este un grup care este mai predispus la aparitia bolilor cardiovasculare si a mortii decat cei care traiesc intr-o locuinta cu mai multe persoane”, a precizat Tove Fall, autor al studiului si profesor la Universitatea Uppsala. 

Studiul a aratat ca stapanii de caini care locuiau singuri au o reducere cu 33% a ocurentei decesului si o reducere cu 11% a aparitiei bolilor fata de cei singuri si fara caine. In Suedia, fiecare persoana are un numar unic, precum un cod numeric personal. Fiecare vizita la spital este inregistrata in datele de baze nationale, care sunt accesibile cercetatorilor. Chiar si inregistrarea cainelui a fost obligatorie in Suedia din 2001. „Astfel de studii cauta asocieri in populatii mari, dar nu ofera raspunsuri despre modul in care cainii pot proteja omul de boli cardiovasculare. Stim ca patrupedele au un nivel mai ridicat de activitate fizica, ceea ce ar fi o explicatie pentru rezultatele observate. Alte explicatii includ o imbunatatire a starii de bine si a contactelor sociale sau chiar a efectelor benefice ale bacteriilor cainelui asupra omului”, a precizat Tove Fall, autor al studiului si profesor la Universitatea Uppsala.

Cele mai citite articole

„De asemenea, pot exista diferente intre stapani si restul chiar dinainte de a avea un caine, ceea ce ar influenta rezultatele noastre. Oamenii care aleg sa-si ia un caine tind sa fie mai active si mai sanatoase”, a adaugat Fall.

Cel mai bun prieten al omului, cainele – Chimia dintre om si caine

Cercetatorul Miho Nagasawa din cadrul Azabu University – Japonia – si colegii sai au observat ca, inevitabil, cainii din zilele noastre si stapanii lor secreta oxitocina atunci cand se intalnesc. In mod remarcabil, cainii care isi privesc stapanii cu ochi lungi secreta cea mai multa oxitocina – ca si oamenii.

1000x250

Savantii au folosit oxitocina de tip spray pentru a „testa” nasurile cainilor. Oxitocina a facut ca femelele sa se bucure mai mult la intalnirea cu stapanii lor… care au inregistrat, de asemenea, o crestere a nivelului de oxitocina. Acest lucru tine doar de caini si proprietarii lor. Lupii domesticiti si stapanii lor nu au reactionat in acelasi fekl si cainii carora li s-a administrat oxitocina nu au „socializat” cu oamenii pe care nu-i cunosteau. Cu alte cuvinte, creierul cainelui a evoluat alaturi de cel al omului, „cu viteza luminii”, pentru a folosi oxitocina in scopul sudarii unei legaturi aparte.

Fenomenul explica si de ce unii stapani prefera sa le vorbeasca patrupezilor lor ca unor copii, mai ales cand fac nazdravanii. Oxitocina demonstreaza ca hormonii vechi nu se reinventeaza radical, ci capata noi dimensiuni, se folosesc de ce au la indemana pentru a evolua.

3 moduri in care iti schimba viata un caine 

Iti face program de iesit afara
Cand ai caine, este necesar sa iesi cu el afara cel putin o data pe zi. Ii face bine lui, dar mai ales tie. Expunerea in natura este strans legata de procesul de intarire a imunitatii, deci chiar si scurtele plimbari de dimineata alaturi de patrupedul tau iubit au efecte benefice asupra sanatatii.
Te tine activ 
In timp ce ideea de a infrunta frigul si ploaia in timpul plimbarii alaturi de cainele tau pare descurajanta, gandeste-te la investitia pe care o faci pentru sanatate. Traim in era achizitiilor online si ne miscam tot mai putin, iar plimbarile in aer liber au inceput sa se rareasca in defavoarea noastra. Animalele de companie, insa, nu ne lasa sa ne scoatem din rutina acest obicei. Ele au nevoie sa se plimbe afara, macar o data pe zi, iar posesorii de caini nu pot sa fie decat recunoscatori.
Iti regleaza programul de somn 
Cei mai multi caini au nevoie sa fie hraniti la prima ora a diminetii. Prin urmare, alarma ceasului va fi setata dimineata si vei uita de optiunea de amanare a orei de trezire. In acest fel, te vei obisnui sa adormi mai devreme, ca sa fii odihnita cand trebuie sa iesi la plimbare. Astfel, iti reglezi programul de somn si ceasul biologic. In caz ca ai uitat beneficiile unui somn de calitate, le enumar pe scurt: o dispozitie mai buna, putere de concentrare, o memorie mai buna si mai multa creativitate.

Cele mai citite articole