
Fie că sunt caini antrenati sa ajute persoanele care si-au pierdut vederea, caini de război sau folositi in politie, ziua de 26 august s-a dorit să fie un moment de aducere aminte pentru toate dovezile de dragoste pe care ni le ofera, dar si un prilej pentru a face donatii pentru adaposturile de caini sau de a-i adopta.
Cel mai bun prieten al omului, cainele – Legatura intre a avea un caine si sanatate
O echipa de cercetatori suedezi a folosit registrele nationale a peste 3,4 milioane de suedezi cu varstele cuprinse intre 40 si 80 de ani pentru a studia legatura intre a avea un caine si sanatate. Studiul a aratat ca stapanii de caini au un risc mai scazut de deces din cauza afectiunilor cardiovasculare decat cei fara caine. Un total de aproape 3,5 milioane de persoane fara o afectiune cardiovasculara in anul 2001 au fost incluse in studiu, utilizandu-se sapte surse nationale de date, inclusiv doua registre care tineau evidenta stapanilor de caini, scrie Medical Express.
Scopul a fost de a determina daca stapanii de caini au un alt nivel de risc de imbolnavire si deces decat cei care nu aveau caine. „O descoperire foarte interesanta in studiul nostru a fost ca un caine a avut beneficii mai mari in cazul persoanelor care locuiesc singure, care este un grup care este mai predispus la aparitia bolilor cardiovasculare si a mortii decat cei care traiesc intr-o locuinta cu mai multe persoane”, a precizat Tove Fall, autor al studiului si profesor la Universitatea Uppsala.
Studiul a aratat ca stapanii de caini care locuiau singuri au o reducere cu 33% a ocurentei decesului si o reducere cu 11% a aparitiei bolilor fata de cei singuri si fara caine. In Suedia, fiecare persoana are un numar unic, precum un cod numeric personal. Fiecare vizita la spital este inregistrata in datele de baze nationale, care sunt accesibile cercetatorilor. Chiar si inregistrarea cainelui a fost obligatorie in Suedia din 2001. „Astfel de studii cauta asocieri in populatii mari, dar nu ofera raspunsuri despre modul in care cainii pot proteja omul de boli cardiovasculare. Stim ca patrupedele au un nivel mai ridicat de activitate fizica, ceea ce ar fi o explicatie pentru rezultatele observate. Alte explicatii includ o imbunatatire a starii de bine si a contactelor sociale sau chiar a efectelor benefice ale bacteriilor cainelui asupra omului”, a precizat Tove Fall, autor al studiului si profesor la Universitatea Uppsala.
„De asemenea, pot exista diferente intre stapani si restul chiar dinainte de a avea un caine, ceea ce ar influenta rezultatele noastre. Oamenii care aleg sa-si ia un caine tind sa fie mai active si mai sanatoase”, a adaugat Fall.
Cel mai bun prieten al omului, cainele – Chimia dintre om si caine
Cercetatorul Miho Nagasawa din cadrul Azabu University – Japonia – si colegii sai au observat ca, inevitabil, cainii din zilele noastre si stapanii lor secreta oxitocina atunci cand se intalnesc. In mod remarcabil, cainii care isi privesc stapanii cu ochi lungi secreta cea mai multa oxitocina – ca si oamenii.
Savantii au folosit oxitocina de tip spray pentru a „testa” nasurile cainilor. Oxitocina a facut ca femelele sa se bucure mai mult la intalnirea cu stapanii lor… care au inregistrat, de asemenea, o crestere a nivelului de oxitocina. Acest lucru tine doar de caini si proprietarii lor. Lupii domesticiti si stapanii lor nu au reactionat in acelasi fekl si cainii carora li s-a administrat oxitocina nu au „socializat” cu oamenii pe care nu-i cunosteau. Cu alte cuvinte, creierul cainelui a evoluat alaturi de cel al omului, „cu viteza luminii”, pentru a folosi oxitocina in scopul sudarii unei legaturi aparte.
Fenomenul explica si de ce unii stapani prefera sa le vorbeasca patrupezilor lor ca unor copii, mai ales cand fac nazdravanii. Oxitocina demonstreaza ca hormonii vechi nu se reinventeaza radical, ci capata noi dimensiuni, se folosesc de ce au la indemana pentru a evolua.
Comentarii