Cu câteva luni în urmă, un grup de oameni de știință au descoperit un rechin antic în Oceanul Atlantic de Nord. În timp ce știau că acest rechin a ajuns definitiv la vârstă înaintată, ei nu și-au dat seama până de curând că animalul este estimat a fi un vârstnic de 512 ani.
La 512 de ani, acest rechin antic ar fi cel mai batran animal vertebrat viu din lume.
Chiar dacă mai mult de o jumătate de mileniu pare a fi un timp nebunesc, rechinii din Groenlanda tind să supraviețuiască mai mult decat celelalte animale, deoarece sunt o specie care creste foarte incet, probabil asemanator broastelor testoase.
Acești rechini ating, în general, vârsta matură la 150 de ani, iar unele rapoarte au arătat că unii rechini au trăit aproape 400 de ani. Această nouă descoperire a unei persoane de 512 ani frânează cu siguranță un record.
512 de ani ar pune data nașterii acestui rechin la 1505, mai în vârstă decât Shakespeare.
Descoperirea a fost detaliata intr-un studiu publicat in revista Science. Marinul biolog Julius Nielsen și echipa sa au folosit o tehnică pentru a măsura cantitatea de radiocarbon din lentilele de ochi ale rechinilor din Groenlanda, dezvăluind vârsta posibilă a acestui animal senior.
Această cercetare sugerează că rechinii din Groenlanda pot trăi mult mai mult decât au crezut inițial profesorii și oamenii de știință.
Cele mai citite articole
Nu mai puțin de 28 de rechini de Groenlanda au fost studiați și analizați pentru această lucrare de cercetare. Noua metodă de determinare a vârstei pentru acești rechini aduce cu siguranță o anumită precizie necesară domeniului, deoarece metodele mai vechi s-au dovedit a fi foarte nesigure.
Anterior, oamenii de știință au folosit dimensiunea animalului pentru a determina lungimea acestora. Rechinii din aceeași familie „Somniosidae” cresc de obicei cu aproximativ 0,4 cm pe an. Deși această metodă poate oferi o estimare brută a vârstei unui rechin, nu este deloc corectă din punct de vedere științific, mai ales după ce sa atins o anumită maturitate.
„Biologii peștilor au încercat să determine vârsta și longevitatea rechinilor din Groenlanda de zeci de ani, dar fără succes. Având în vedere că acest rechin este un prădător de vârf (rege al lanțului alimentar) în apele arctice, este aproape de necrezut că nu știm dacă rechinul trăiește timp de 20 de ani sau de peste 1000 de ani „, a declarat expertul Steven Campana de la Universitatea din Islanda a declarat.
Nielsen a făcut cercetări despre rechinii din Groenlanda pentru aproape toată cariera academică. Animalele sunt cunoscute pentru a mânca carcase de urs polar de putrezire, dintre care omul de știință a împărțit o imagine mai devreme. De asemenea, el spune că speciile foarte frecvent trebuie să se ocupe de paraziți plictisitori care se blochează în ochii lor, motiv pentru care ochii de obicei nu arată că sunt sănătoși.
Deoarece acești rechini au tendința de a trăi sute de ani, de obicei nu rămân în permanență în același loc. Rechinii din întreaga lume au fost studiați, dar rezultatele genetice, practic toate, au fost similare, sugerând că toate au provenit dintr-un singur loc și apoi au migrat. Reproducerea rechinilor din Groenlanda este încă un mister, deși oamenii de știință știu că apa rece a Arcticii este un loc preferat pentru ei să rămână.
În cercetările ulterioare, oamenii de știință doresc acum să descopere de ce rechinul Groenlandei trăiește mult mai mult decât alte vertebrate.
Ei speră că pot descoperi mai multe despre genele rechinilor de lungă durată și vor încerca să facă legătura cu speranța de viață în mai multe specii diferite.
„Acesta este cel mai lung vertebrate viu de pe planetă”, a spus el. „Împreună cu colegii noștri din Danemarca, Groenlanda, SUA și China, în prezent, ne-am secvențializat întregul genom nuclear, care ne va ajuta să descoperim de ce rechinul Groenlandei nu trăiește doar mai mult decât alte specii de rechini, ci și alte vertebrate”.
Comentarii