Serpii sunt considerati reptilele cu cea mai proasta reputatie si se stie bine de ce. Cele mai multe dintre specii sunt neveninoase iar acelea care au venin il folosesc mai degraba pentru a supune prada decat pentru auto-aparare. Dar…Unii dintre serpi poseda suficient venin pentru a provoca rani dureroase sau chiar decesul omului.
Iata care sunt unii dintre cei mai veninosi si periculosi serpi din lume.
Sarpele cu clopotei (Crotalus cerastes)
Este usor de identificat dupa solzii carnosi de la capatul cozii. Este capabil sa se arunce la o distanta de pana la 2/3 din lungimea corpului sau. Sarpele cu clopotei Diamondback este considerat cel mai periculos sarpe din America de Nord.
Puii sunt considerati mai periculosi decat adultii, din cauza incapacitatii lor de a controla cantitatea de venin injectata. Cele mai multe specii de serpi cu clopotel au venin hemotoxic, care distruge tesuturile, degenereaza organele si cauzeaza coagulopatie (perturbarea coagularii sangelui). O muscatura veninoasa, cel mai probabil va duce la formarea unei cicatrici permanente, chiar si in cazul unui tratament eficient, iar în cele mai rele cazuri poate cauza pierderea unui membru sau chiar deces.
Dificultatile de respiratie, paralizia, salivarea si hemoragia masiva, de asemenea sunt simptome caracteristice. Astfel, o muscatura a sarpelui cu clopotei este intotdeauna un prejudicu cu un potential letal. Muscaturile de sarpe cu clopotel netratate, in special a speciilor mari, sunt cel mai des fatale. Cu toate acestea, antiveninul, aplicat la timp, reduce rata de deces la mai putin de 4%
Vipera Morţii (Acanthophis antarcticus)
Vipera mortii, ce isi merita pe deplin numele, ea se intalneste in Australia si Noua Guinee. Cu toate ca nu face parte din familia Viperidae e numita astfel din cauza ca are un aspect similar cu viperele, are cap triunghiular, un corp scurt si îndesat. De obicei injecteaza 40-100mg de venin cu o doza letala de 0.4mg-0.5mg pe kilogram.
O muscatura netratata a viperei mortii e una din cele mai periculoase din lume. Veninul acestei specii este o neurotoxina. Muscatura provoaca o paralizie si poate provoca moartea in decurs de 6 ore, din cauza insuficientei respiratorii. In general simptomele ajung la punctul culminant dupa 24-48 ore. Antiveninul este foarte eficient la tratarea muscaturii Viperiei mortii. Ca rezultat al progresiei lente a simptomelor, dar inainte de extinderea lor, muscatura Viperei Mortii are o rata de fatalitate de 50%. Cu cea mai rapida aruncatura in timpul atacului din lume, Vipera mortii poate trece de la pozitia de atac la lovitura si inapoi in 0.13 secunde
Vipera cu solzi aspri (Echis) si Vipera cu Lant (Daboia russelii)
Sunt raspandite in principal în Orientul Mijlociu si Asia Centrala, in special în India, China si Asia de Sud-Est. Cele mai multe dintre aceste specii au venin, cauzand simptome care incep cu durerea la locul muscaturii, urmata imediat de umflarea extremitatii afectate. Sangerarea este un simptom obişnuit, in special a gingiilor. Moartea de la septicemie, insuficienta cardiaca sau respiratorie poate surveni timp de 14 zile, sau chiar mai tarziu.
Cobra Filipineza (Naja philippinensis)
Este o specie extrem de veninoasa, raspandita in regiunile nordice filipineze si poate creste pana la lungimea de 1.6 metri. Cele mai multe specii de Cobra nu ar face parte din această lista, dar Cobra Filipineză este o excepţie. Veninul sau este cel mai mortal printre toate speciile de Cobra si este capabila de a-l scuipa pana la 3 metri. Veninul sau e o neurotoxina care afecteaza functiile cardiace si respiratorii si poate provoca neurotoxicitate, paralizie respiratorie si deces in treizeci de minute. Muscatura provoaca daune minime tesutului. Neurotoxinele intrerup transmiterea semnalelor nervoase prin legaturile intersectiilor neuro-musculare din apropierea muschilor.
Simptomele pot include dureri de cap, greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, ameteli, convulsii si colaps cardiovascular.
Sarpele Tigru (Notechis scutatus)
Numele sau vine de la proeminentele fasii galben si negre tipice unor populatii de serpi tigri, cu toate acestea nu toţi au acest desen. Lungimea şerpilor tigri variază dela 1 metru la 2.4 metri. Raspandit in Australia, sarpele tigru are un venin neurotoxic foarte puternic. Moartea de la muscatura poate surveni in 30 de minute, dar de obicei sunt necesare 6-24 de ore. Toxinele din veninul şarpelui tigru distrug proteina de coagulare astfel incat sangele nu se poate inchega, punand victima sub un risc de de hemoragie majora. Inainte de de inventarea antiveninului, rata de mortalitate de la muscatura sarpelui Tigru era 60-70%. Simptomele pot fi durerile localizate in picioare si regiunea gatului, furnicaturi, amorteala si transpiratie, urmate de un debut destul de rapid de dificultati respiratorii si paralizie.
Mamba neagra (Dendroaspis polylepis)
Cele mai citite articole
Temuta Mamba Neagra poate fi gasita in multe parti ale continentului African. Acestea sunt cunoscute ca fiind foarte agresive si pot ataca cu o precizie mortala. Acest sarpe capabil sa atinga o viteza de pana la 20 kilometri pe ora. Acest sarpe teribil poate musca mai mult de 12 ori la rand. O singura muscătura este capabila de a ucide de la 10 la 25 de adulti.
Veninul este o neurotoxina ce actioneaza rapid. O muscatura elibereaza in medie aproximativ 100-120 mg de venin, cu toate acestea, el poate elibera si până la 400 mg. In cazul in care veninul ajunge la o vena, 0.25 mg/kg sunt suficiente pentru a ucide un om in 50% din cazuri. Simptomul initial al muscaturii e durerea locala in regiunea muscaturii. Apoi devine mai grav. In cazul in care victima nu primeste ingrijiri medicale, simptomele progreseaza rapid in dureri abdominale puternice, greata si varsaturi, paloare, stare de soc, nefrotoxicitate (insuficienta renala), toxicitate cardio si paralizie. In cele din urma victima suporta convulsii, stop respirator, coma si apoi moarte. Fara antivenin, rata mortalitatii este de aproape 100%, una din cea mai ridicata dintre toti serpii veninosi.
Albastru Krait (Bungarus candidus)
Aceasta specie este raspandita in Asia de Sud-Est si Indonezia, 50% din muscaturi ale mortalului albastru Krait sunt fatale, chiar si cu administrarea de antivenin. Krait vaneaza si ucide alti serpi, chiar si canibalizeaza alti serpi Krait. Ei sunt o specie nocturna si sunt mai agresivi cand se lasa noaptea. Cu toate acestea sunt destul de fricosi si de cele mai dese ori vor incerca sa se ascunda, decat sa lupte.
Veninul este o neurotoxina, de 16 ori mai puternic decat cel al unei Cobre. Muscaturile de Kraits sunt rare datorita naturii lor nocturne. Inainte de aparitia antiveninului, rata de moarte era enorma – 85%
Taipan (Oxyuranus scutellatus)
Este o specie de şarpe extrem de veninoasă al familiei Elapidae. Este cel mai mare sarpe veninos din Australia. Exemplarele mature pot creste pana la 1.5 – 2 metri. Veninul unui Taipan este suficient de puternic pentru a ucide pana la 12.000 de porcusori de Guineea. Potrivit multor studii toxicologice, aceasta este al treilea cel mai veninos sarpe terestru din lume. Veninul incheaga sangele victimei, prvocand blocarea arterelor sau a venelor, care, de asemenea, este neurotoxic. Pana la aparitia unui antivenin, nu au fost inregistrati supravetuitori dupa muscatura unui Taipan, iar moartea survine de obicei intr-o ora.
Serpii Bruni
Pot avea un aspect diferit – pete si benzi, culori variate de la un cafeniu foarte palid pana la negru, inclusiv portocaliu, argintiu, galben şi gri. Doar 1/14 000 dintr-o uncie (28.3 g) din veninul său este suficient pentru a ucide un om adult.
Venind dintr-o varietate de specii, şarpele Brun Estic este cel mai veninos. Habitatul lor preferat este de-a lungul centrelor populate majore din Australia. Sarpele Brun este destul de rapid, poate fi agresiv si in anumite circumstante este cunoscut pentru urmarirea agresorilor aplicand muscaturi repetate. Chiar si puii pot ucide un om.
Veninul conţine atat neurotoxine, cat si coagulanti de sange. Din fericire pentru oameni, doar mai putin de jumatate din muscaturi contin venin si prefera sa nu atace, daca este posibil.
Sarpele de mare Belcher (Hydrophis belcheri)
Daca luam în consideraţie si speciile de şerpi de mare, acesta este cel mai veninos sarpe din lume cunoscut la moment, cateva miligrame de venin fiind suficiente pentru a ucide 1.000 de oameni. Doar mai putin de un sfert din muscaturi vor contine venin ceea ce il face un sarpe relativ docil. De obicei pescarii sunt victimile acestor muşcături, deoarece ei se confrunta cu aceste specii atunci cand trag plasele din ocean. Sunt raspanditi de-a lungul apelor din largul Asiei de Sud-Est si Nordul Australiei.
Mai sunt inca multe specii de serpi de mare care sunt extrem de veninosi. Toti fac parte din subfamilia Hydrophiinae, de asemenea cunoscuti sub numele de serpi de recif. Cei mai multi din ei sunt adaptati pentru o viata complect acvatica si nu sunt capabili sa se deplaseze pe uscat. Toti au cozi ca vaslele si au corpuri comprimate lateral.
Tu ce Serpi Veninosi cunosti?