Informatii despre insecte. Era insectelor
Structura insectelor are la baza o schema neschimbata de sute de milioane de ani: corpul format din trei segmente (cap, torace, abdomen), cu doua perechi de aripi, trei perechi de picioare si doi ochi compusi.
Dar aceasta schema de baza se declina in nenumarate variante, care sunt tot atatea expresii ale adaptarii.
Insectele sunt cel mai numeros grup de animale: aproximativ un milion de specii cunoscute, dar specialistii estimeaza ca exista cel putin zece milioane, iar unii, mai optimisti, spun ca e posibil sa existe chiar vreo 70 de milioane.
Traim, dupa spusele savantilor, intr-o „era a insectelor”, era cu atat mai fascinanta, cu cat ne mai raman de descoperit milioane de specii.
Insectele au aparut acum aproximativ 400 de milioane de ani si aproape toate ordinele de insecte care existau in urma cu 200 de milioane de ani au reprezentanti si in fauna actuala. E un exemplu impresionant de supravietuire, rezultat al adaptarii perfecte la cele mai diverse conditii de viata.
Care este explicatia acestui succes evolutiv?
Nu stim totul, dar cateva dintre cauze ar putea fi:
Adaptabilitatea insectelor
Insectele sunt un grup cu o mare plasticitate, evoluand rapid si adaptandu-se la schimbari, la noi situatii si oportunitati.
Insectele fitofage mananca un numar mare de plante; alte insecte se hranesc cu animale, vertebrate sau nevertebrate, moarte sau vii, iar o gramada de insecte mananca alimente „de-ale noastre”, inclusiv hrana prelucrata termic (gatita), haine, pene, mumii, sange, dopuri de pluta, hartie, balegar.. ce mai, aproape orice!
Capacitatea de a zbura.
Este o insusire care le-a permis insectelor sa se raspandeasca si sa cucereasca noi teritorii.
Metamorfoza.
Este una dintre cele mai fascinante caracteristici ale insectelor. Acestea trec prin mai multe stadii de viata, larvele fiind mult diferite de adulti, ceea ce le da posibilitatea de a exploata alte resurse de hrana.
Scheletul extern.
O adevarata minune tehnologica. Alcatuit in cea mai mare parte din chitina, e usor, flexibil si totodata foarte rezistent la agresiuni chimice si mecanice. Din acest material excelent, natura a produs o varietate imensa de modele. Si astazi, insectele continua sa evolueze, sa se adapteze si sa se raspandeasca. Savantii optimisti spun ca insectele vor continua sa traiasca pe Pamant mult timp dupa ce noi, oamenii, nu vom mai fi.
Apendice multifunctionale
Picioarele. Cele trei perechi de picioare pot avea cele mai variate infatisari: gheare pentru agatat (la paduchi), portiuni latite care slujesc la inot (la insectele acvatice), discuri adezive pentru prinderea de suport (asa reusesc mustele sa stea pe un perete vertical neted) si nenumarate altele…
Cele mai citite articole
Nascut pentru a sari
Ordinul Orthoptera. La greieri si lacuste, picioarele posterioare sunt proiectate pentru salt. Foarte lungi, cu muschi zdraveni, ele dezvolta o forta considerabila, care propulseaza corpul insectei la cativa metri buni distanta – o performanta remarcabila pentru o creatura de numai cativa centimetri lungime.
Arma lor este piciorul
Ordinul Mantodea Insecte pradatoare, calugaritele au drept principala arma de atac perechea de picioare anterioare. Mecanismul de tip lama de briceag, plus marginile dintate ca fierastraiele, plus viteza de prindere egal arme de atac eficiente si infricosatoare.
Calugaritele sunt capabile sa captureze intr-o fractiune de secunda prazi de dimensiunile lor sau chiar mai mari. Speciile mari de calugarite exotice pot captura, in afara de insecte si paianjeni, vertebrate mici precum: broaste, soparle, rozatoare sau pasari colibri. Aceste insecte sunt faimoase prin faptul ca femelele obisnuiesc sa devoreze, dupa imperechere, masculii din propria specie.
Alcatuiti din mii de fatete
Ochii compusi. Fiecare fateta este indreptata intr-o directie diferita de cea a vecinelor ei, capteaza o impresie generala referitoare la culoarea si intensitatea luminoasa a unei portiuni din obiectul privit si transmite un fragment din imaginea totala. Insectele nu vad bine decat la distante mici, dar pot sesiza miscari extrem de fine.
Zboara, ca sa stiu cine esti
Aripile. Insectele au fost cele dintai creaturi inaripate aparute pe Pamant. Cu toate ca exista si specii aptere (lipsite de aripi), cele mai multe dintre insecte au aripi, iar acestea sunt printre cele mai importante caractere de clasificare a lor. Prin infatisarea aripilor, un fluture se deosebeste net de o libelula- de exemplu, de un gandac sau de o plosnita.
Forme si culori
Camuflajul. Uneori, siluetele insectelor imita atat de bine anumite parti ale plantelor, incat rezultatul este un camuflaj de invidiat. Ceea ce pare o ramura, o frunza sau o floare poate fi, de fapt, o insecta. Chiar spinii plantelor pot deveni „sursa de inspiratie” pentru unele insecte, ca de pilda pentru homopterele din imagine.
Modele adaptate
Siluetele insectelor. Uneori, siluetele reprezinta adaptari functionale la zbor, asa cum sunt corpurile subtiri si elansate ale libelulelor Alteori, sunt constructii trainice, compacte, ca in cazul corpurilor aproape semisferice ale gargaritelor.
Un milion de specii
Traim in era insectelor. Ce sunt acestea? Sunt nevertebrate cu corpul segmentat si constituie cel mai mare grup de animale. Se cunosc cam un milion de specii, depasind numarul tuturor celorlalte specii de animale. Cum se explica succesul lor? Sunt singurele artropode capabile de zbor. Radiatia adaptativa este extraordinara.
Au cucerit toate mediile de viata, pot folosi cele mai diverse surse de hrana. Au un rol important in natura si in viata omului. Unele insecte produc omului multe necazuri: ii dijmuiesc culturile si produsele depozitate, transmit boli.
Dar sa nu le vorbim numai de rau: insectele sunt si cei mai importanti polenizatori, iar speciile pradatoare regleaza numarul celor daunatoare. Unele recicleaza materiile organice in descompunere, altele produc miere, ceara, matase. Sa nu uitam bucuria de a admira frumusetea fluturilor, zborul elegant al libelulelor, minunatele forme si culori ale gandacilor, cantecul greierilor. Sa le cunoastem mai bine.
Citeste si despre polenizare sau polenizarea cu insecte.
Bibliografie:
Comentarii