Ce este un Dinozaur ?

Ornithopode dinozauri bipezi

Acum multe milioane de ani in urma, cu mult inainte de aparitia oamenilor, au fost dinozaurii. Dinozaurii sunt una din cele cateva specii de reptile preistorice care au trait in era mezozoica, era reptilelor.

Cel mai mare dinozaut avea o lungime de 30m (aproape cat un bloc cu 10 etaje) si o inaltime de 15m (Exemple: Argentinosaurus, Seismosaurus, Ultrauros, Braciosaurus si Supersaurus).

Datorita faptului ca au trait cu foarte mult timp in urma nimeni nu poate stii ce culoare au avut aceste animale, cum traiesc, ce sunete scot, s.a.
Tipuri de dinozauri

Au existat multe specii de dinozauri care au trait in timpuri diferite:

  • Unii erau bipezi (mergeau in doua picioare), altii patrupezi, iar altii puteau sa mearga in doua sau in patru picioare.
  • Unii se deplasau repede, aveau viteze relativ mari(Velociraptor), pe cand altii se miscau incet si erau greoi (Ankylosaurus).
  • Unii aveau coarne, creste, tepi, etc.
  • Unii aveau pielea groasa, altii pielea subtire, unii aveau chiar pene.

Cand au aparut

Cele mai citite articole

Conform descoperirilor dinozaurii au stapanit pamantul acum 165 milioana de ani, pana acum 65 milioane de ani. Sunt 100 de milioane de ani care inseamna enorm de mult fata de cei cateva mii de ani care au trecut de la aparitia omenirii.

Se presupune ca un asteroid care a lovit pamantul acum 65 de milioane de ani in urma a dus la disparitia dinozaurilor, altfel ei ar fi trait si in zilele noastre.

Primele fosile de dinozauri au inceput sa fie descoperite in anul 1818. Singurii trei dinozauri cunoscuti in acea perioada erau Megalosaurus, Igoanodon si Hylaeosaurus, care sunt dinozauri de talie mare. Cel mai „batran” dinozaur este Eoraptor, un animal carnivor, care a trait cu 228 milioane de ani in urma.

Dinozaurii cu burta de pasare sunt ierbivori, iar cei cu burta de reptila sunt majoritatea carnivori.

Ornithopode dinozauri bipezi

Cele mai citite articole