Cât de periculoase sunt zahărul și dulciurile pentru câini ?

cainesizaharuri

De ce zahărul și dulciurile sunt periculoase pentru câine si de ce trebuie evitate cu orice preț!?

Un câine nu trebuie să primească dulciuri sau zaharuri, deoarece corpul său nu poate digera aceste substante si pot fi foarte daunatoare pentru catelusul tau. În acest articol vom explica cât de periculoase sunt zahărul și dulciurile pentru câini.

Pentru un câine, orice tip de bomboane care conțin zahăr pot avea consecințe pentru sănătatea sa. Dar ce fel de probleme ?

Am discutat cu Domnul Ciobotaru Ionel Cezar, medic veterinar in Bucuresti si proprietar al clinicii Westernvet ce ofera servicii veterinare in tot judetul Ilfov , care ne-a enumerat cateva din principalele probleme ce pot aparea din cauza la zahar.

DIABET

Diabetul la câini este una dintre cele mai frecvente consecințe atunci când zahărul este consumat mult timp. Acest lucru se datorează faptului că câinele nu poate prelucra și elimina zaharurile. Când un câine suferă de diabet, se datorează faptului că a consumat frecvent cantități mici de alimente dulci.

De asemenea, pe măsură ce zahărul se acumulează în sânge, acesta poate perturba sistemul circulator al animalului de companie, ceea ce ar putea duce la repercusiuni grave asupra inimii sale.

DETERIORAREA DINȚILOR ȘI GINGIILOR

Dacă un câine consumă prea mult zahăr, este mai predispus la cariile dentare sau la probleme ale gingiilor, ceea ce ar putea duce la respirație urât mirositoare, pierderea dinților și acumularea excesivă de bacterii în gură.

PANCREATITA

Zahărul determină pancreasul să producă mai multe enzime digestive pentru a metaboliza glucoza. Când pancreasul trebuie să efectueze continuu această muncă grea, acesta se inflamează, ceea ce poate duce la probleme de sănătate pentru câine.

În plus, această producție excesivă de enzime digestive determină deteriorarea altor organe ale sistemului digestiv, deoarece acestea efectuează și mai multă muncă. Acest lucru poate duce la gastrită sau ulcer.

OBEZITATE

Cele mai citite articole

Zaharul are un conținut ridicat de calorii, așa că atunci când un câine îl consumă în mod regulat, este predispus să se îngrașe.

Excesul de greutate este foarte dăunător unui câine, deoarece provoacă, pe lângă deteriorarea sistemului circulator și respirator, probleme musculare și articulare.

MOARTEA

În unele cazuri, când un câine a consumat cantități mari de alimente cu zahăr, poate provoca moartea. Efectul pe care îl provoacă este foarte similar cu cel al otrăvii, deși vorbim despre cantități mari într-o perioadă scurtă de timp.

Daca credeti ca animalutul dvs. este afectat de una dintre bolile enumarate, nu ezitati sa mergeti la un medic pentru o consultatie veterinara de specialitate.

Dar orbirea?

Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate veterinarilor și forumurilor este dacă zahărul și bomboanele pot face un câine să orbească. Mulți proprietari cred că singura consecință a consumului de zahăr al unui câine este că acesta poate duce la orbire. Dar ce este adevărat în asta?

Da, un câine poate dezvolta probleme de vedere după ce a consumat prea mult zahăr sau dulciuri. Dar nu este o consecință directă, ci este cauzată de diabet.

După cum am menționat deja, dacă un câine consumă cantități mici de zahăr pentru o perioadă lungă de timp, ar putea dezvolta diabet . Această boală face ca zahărul din sânge să atingă niveluri foarte ridicate și să provoace modificări în mai multe organe ale corpului , inclusiv la ochi.

De ce zahărul este atât de rău pentru un câine?

După ce ați citit cât de periculoase sunt zahărul și bomboanele pentru câini, probabil că vă întrebați de ce. Ei bine, ar trebui să știți că sistemul digestiv al cainelui, este foarte diferit de al nostru. Practic, au un intestin mai scurt, care nu este incapabil să metabolizeze vitaminele și zaharurile, așa cum fac oamenii.

Deoarece nu le pot metaboliza, se acumulează în organism.

Mâncarea este esențială

Dacă doriți ca câinele dvs. să crească sănătos și să trăiască mulți ani, mâncarea poate fi un factor cheie . Dă-i mâncarea de care are nevoie corpul său, nu mai mult. Înlocuiți orice conține zaharuri cu fructe sau legume, care sunt alimente pe care corpul său le poate prelucra și pe care câinii le iubesc. De asemenea, aceste alimente conțin zahăr, dar în proporțiile corecte, care sunt cele care nu vor dăuna animalului.

 

Cele mai citite articole