In multe familii se pune problema, in functie de conditii, daca este benefic sau nu un caine.
In urma unor cercetari s-a observat ca atat parintii care au avut caine cat si cei care nu au avut caine confirma beneficiile prezentei unui patruped in cadrul unei familii.
Un caine detensioneaza diverse situatii prin simpla prezenta si prin diverse activitati. In plus ofera copiilor, dar si adultilor, posibilitatea de a invata ce inseamna sa fi responsabil.
Copiilor cu autism le este, de multe ori, dificil sa interactioneze cu alte persoane. Un alt beneficiu al interactiunii cu caini este ca acesti prieteni necuvantatori ofera iubire neconditionata si companie fara pretentii si fara a judeca in vreun fel acest lucru.
Din cauza greutatii cu care interactioneaza cu oamenii din diferite motive, copiii cu autism isi formeaza legaturi foarte puternice cu prietenii lor cainii. Indiferent daca acestia au fost dresati sau nu in acest sens. 94% din parintii care au copii cu autism si caini au confirmat acest lucru.
In cazul in care alti copii vin si se joaca cu cainele unui copil cu autism, acesta (cainele) este cel care creaza legatura care poate facilita comunicarea dintre cei doi copii.
Parintii copiilor cu autism trebuie sa tina cont de sensibilitatile copiilor cand aleg un caine. Acesta nu trebuie sa latre mult si tare sau sa aibe blana tare si aspra.
Beneficiile introducerii unui caine in procesul terapeutic clasic in cazul interventiilor pentru tulburarea din spectrul autist
Aceste beneficii se intalnesc la copii si la adulti. In enumar si descriu cateva din aceste beneficii:
- beneficii fiziologice (reducerea presiunii arteriale, reducerea durerii si imbunatatirea starii de bine generale)
- beneficii asupra tratamentului (scaderea dozelor de medicatie si implicarea activa in activitatea terapeutica)
- reducerea simptomelor psihologice (reducerea sentimentului de singuratate, a anxietatii si depresiei)
- imbunatatirea comunicarii si interactiunii sociale
- reducerea problemelor de comportament
- imbunatatirea abilitatilor cognitive (concentrarea)
Cele mai citite articole
Beneficii în terapia pentru tulburare din spectrul autist
Iata cateva beneficii explicate mai pe inteles:
- Motivatie si participare
- comunicare
- reglare emotionala si abilitati sociale
- reducerea problemelor de comportament
- integrare senzoriala
Rase de caine potrivite pentru terapia cu animale
La intrebarea Ce rasa de caine este mai buna pentru terapia cu animale raspunsul este unul singur: doar cei dresati si pregatiti in acest sens.
Daca doriti sa va luati un caine de companie care sa aibe si rol de terapie va recomandam urmatoarele rase de caini. Acestea sunt printre cele mai folosite rase de caini pentru persoanele cu dizabilitati:
- Golden Retriever
- Ciobanesc german
- Labrador
- Border Collie
- Maidanez
Da, ai citit bine, maidanez. De ce recomandam acesti caini ? Pentru ca atata timp cat este educat si are un comportament placut nu conteaza ce rasa de caine este. In plus poate fi adoptat gratuit. Nu se recomanta rasele de caini mici sau mari pentru siguranta lor, respectiv a beneficiarului.
Primele 3 rase le recomand pentru ca de-a lungul timpului au fost testate de foarte multe ori. Se folosesc in multe domenii de activitate, inclusiv ca si caini calauza pentru orbi si batrani.
Alte rase de caini intalnite in terapia cu animale sunt Caniche sau Beagle. Pentru alte rase de caini va invitam sa consultati pagina cu rase de caini.
Terapie cu caini pentru copii cu autism
DogAssist este o asociatie care ofera terapie cu animale. Lucreaza cu rase de caine Labrador retriever.
Terapie cu animale Bucuresti
In Bucuresti puteti apela la Echipa de Terapie si Activitati Asistate de Animale Bucuresti.
Ii gasiti si pe siteul www.autismconnect.ro