Cai de tractiune

caitractiuneprincipala

In epoca tehnologiei mai exista fermieri care lucreaza pamantul cu caii. Asa cum  exista zone in care, in loc de tractoare, se folosesc echipaje de cai de tractiune robusti. E adevarat si ca fermele in care se lucreaza cu cai sunt din ce in ce mai rare. Dupa cum spun cei care obisnuiesc sa foloseasca cai de tractiune in munca de ferma: Caii pot fi folosiţi in mai multe moduri decat un tractor! Este adevărat si ca tractoarele pot lucra 24 de ore din 24, performanta care nu poate fi atinsa de caii de tractiune. E adevarat si ca fermele in care se lucreaza cu cai sunt din ce in ce mai rare.

ORIGINI

Din timpuri stravechi, caii au fost folosiţi ca animale de povară. Ei sunt menţionati in documentele istorice sumeriene, hitite, egiptene si chinezesti. Insa, timp de secole, ei nu au fost folosiţi prea mult in agricultura. Aceasta pentru ca se credea ca boii se intretin mai ieftin si ca pot fi folositi ca hrana atunci cand nu mai sunt in stare sa lucreze. Cu toate acestea, boii sunt mai inceti decat caii.

In secolul al XIX-lea, in multe tari din Occident, caii au luat locul boilor la aratul pamantului. O lucrare atribuie in parte aceasta schimbare ÔÇ×inventarii unor masini agricole mai complicate care erau mai bine adaptate pentru cal, care se mi┼čc─â rapid ┼či constant, decat pentru bou, care se misca incetÔÇť.

Caii de tractiune, in multe tari din Occident, au luat locul boilor la aratul pamantului

 

 

 

CARACTERISTICI 

Cai de tractiune dintr-o rasa interesanta - Clydesdale din Scotia

Cu timpul, unele rase, cum ar fi Clydesdale din Sco┼úia, Suffolk Punch, Shire din Anglia ┼či Percheron aflat, in special, ├«n Fran┼úa, au devenit parte integranta a vietii din agricultura. Acesti cai inceti, dar puternici au fost incrucisati cu unii mai usori, ob┼úinandu-se un cal cu o forta putin mai mica, dar mult mai iute. Indeosebi aceste animale de rasa au fost numite cai de tractiune, facandu-ne sa ne gandim la capacitatea lor de a trage poveri mari.

Caii de tractiune au marea capacitate de a se descurca cu greutatile Caii de tracţiune din rasa Clydesdale pot trage o caruta incarcata la maxim

Desigur, nu s-a obtinut nicio rasa de cai care sa poata avea aceeasi putere de tractiune ca a unui tractor modern. Totusi, acesti cai de tractiune au putere. De exemplu: in 1890, doi cai de tracţiune din rasa Clydesdale au tras o caruţa incarcata la maxim, avand rotile blocate.

CALITATI

Caii de trac┼úiune sunt inteligen┼úi si iau ini┼úiativa. De exemplu, un echipaj de cai care ara un teren aproape ca nu are deloc nevoie sa fie condus atunci cand exista un cal de brazda bun. Calul de brazd─â va conduce echipajul, urmarind brazda. ┬áSe spune ca echipajele pot sa are in linii foarte drepte, deoarece caii nu se pot uita inapoi, cum tind sa faca, in general, multe persoane care lucreaza cu tractorul. De asemenea, in timpul secerisului, caii de tractiune pot fi folositi in mai multe moduri decat un tractor. Faptul ca ei reusesc sa faca o intoarcere de exact 90 de grade ÔÇö iar atunci cand e necesar, o intoarcere de 180 de grade. Ei nu lasa nearata nici o portiune de teren in timpul opera┼úiilor agricole.

Caii de tractiune care raspund la comenzile date de conducatorul atelajului ofera o imagine impresionanta CUM SE INSTRUIESC

Un echipaj de cai de tractiune care raspunde la comenzile date de conducatorul atelajului ofera o imagine impresionanta. Un echipaj este instruit sa raspunda la anumite comenzi, executand manevre concrete, desi limbajul si expresiile exacte care sunt folosite difera de la un conduc─âtor la altul.

Fiecare cal este chemat pe nume si raspunde la acest nume in functie de tonul vocii folosit de conducatorul atelajului. Daca un cal nu tine ritmul cu ceilalti, de obicei nu trebuie decat sa fie strigat pe nume, pe un ton ridicat, mustrator. La inceput, cand sunt instruiţi, caii trebuie sa invete de multe ori ca un asemenea ton este insotit de o lovitură de bat sau de bici. Insa, odata ce au invatat aceasta lectie, caii nu trebuie niciodata disciplinati mai aspru.

De obicei, caii se ingramadesc in jurul fermierului si isi asteapta cu rabdare randul. Dupa aceea sunt inhamati si prinsi la un loc. Toate aceste operatiuni pot lua o ora sau mai mult, in functie de marimea echipajului. De asemenea, sunt pregatite traistele care se pun la gatul cailor, continand masa lor de amiaza.

Pentru cei care mai ara si acum pamantul folosind caii de tractiune, exista o multime de bucurii, deoarece ei lucreaza indeaproape cu aceste animale puternice care muncesc din greu.

 

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii