O data cu venirea iernii multe din animalutele care vara umbla mandre prin parc se gandesc de doua ori inainte sa iasa afara.
Nu toate animalele sunt rezistente la temperaturile scazute. Sunt animale care tolereaza temperaturile scazute, animale care se adapteaza si animale care nu suporta frigul.
Care sunt cele mai rezistente animale la frig
Cele mai rezistente animale la frig sunt animalele polare. Unele din ele au, pe langa corpul adaptat la clima rece, unul sau mai multe straturi de blana care le protejeaza.
Cateva din ele sunt vulpea polara, ursul polar, bufnita polara, pinguinii emperor sau morsa.
Spre poli, rareori temperatura se ridica peste punctul de îngheţ. Vara,soarele nu apune, iar iarna soarele nu răsare de loc. In ciuda acestor condiţii, aici supravieţuiesc multe animale.
Ce fac animalele iarna ?
Animalele care nu sunt rezistente la temperatura scazuta au cateva variante pentru a „pacali” iarna.
Hiberneaza
Hibernarea este ca un somn adanc pe o perioada mai lunga. Animalele care hiberneaza se adapostesc in scorburi si barloguri. Bataile inimi si temperatura corpului scad la minim. Acest lucru face ca sa-si conserve enregia pentru mai mult timp.
Hibernarea se termina in primavara. Atunci animalele se trezesc, vremea este frumoasa si incepe sa apara si hrana.
Migreaza
Cand vremea incepe sa se raceasca unele animale migeaza spre zone mai calde. Cele mai multe animale care migreaza sunt pasarile si animalele marine precum foca, delfinii sau unele specii de pesti. In zonele calde gasesc mancare mai usor.
Se adapteaza
Nu toate animalele hiberneaza sau migreaza. Sunt specii care sunt nevoite sa se adapteze climatului. Acestea adesea isi schimba comportamentul si infatisarea.
Cele mai citite articole
Le creste puf si blana si uneori isi schimba si culoarea. Unele specii de animale isi schimba culoarea ca se camufleze. Astfel se ascund de pradatori mai bine.
Ele gasesc mancare pe perioada iernii chiar si cand este in cantitati mici.
Alte modalitati de supravietuire
Animalele cu sange rece ca pestii, broastele testoase sau de apa sau serpii nu au cum sa-si pastreze temperatura corpului ridicata pe perioada iernii.
Serpii si reptilele se adapostesc in scorburi si diverse gauri. Raman inactive intr-o stare de adormire similara cu hibernarea.
Apa reprezinta un adapost pentru pesti si animalele acvatice. Cand se raceste afara si apa ingheata acestea coboara pe fundul lacurilorsi se ascund in namol dupa pietre sau dupa bustenii cazuti in apa. Unele specii se ingroapa de tot in namol. Apa rece contine mai mult oxigen decat cea calda. Animalele consuma acest oxigen, in special broastele, respirand prin piele.
Insectele se adapostesc in pamant, sub patura de frunze formata iarna, in scoarta copacilor sau in bustenii cazuti la pamant. Unul din cele mai interesante locuri in care se ascund insectele este umflaturile din plante.
Unele plante sunt afectate de substante chimice (de la bacterii sau alte insecte) si se umfla local. Insectele intra in acele umflaturi pentru a trece iarna. Acele umflaturi ca in poza de mai jos reprezinta pentru o scurta perioada casa si hrana insectei.
In fuctie de specie, unele insecte stau intr-o stare de somnolenta pe perioada iernii, iar altele evolueaza unel sau mai multe stagii.
La fel ca la celalate animale, in aceasta perioada, respiratia, bataile inimii si temperatura insectelor scade.
Alte specii de insecte isi petrec „vacanta de iarna” intr-o pupa.
Sunt si insecte care mor inainte de perioada rece. Acestea isi depun ouale toamna tarziu pentru ca specia sa aiba continuitate. Primavara din oua ies noi insecte si astfel ciclul se continua in fiecare an.