Afectiuni uzuale la pisici

pisica

„Ce afectiuni imi pot afecta pisica?”, „Pisica mea se poate imbolnavi?” sunt intrebari pe care orice posesor al unei pisici si le poate pune. Indiferent de varsta sau rasa, exista anumite boli sau probleme ce pot afecta diferitele parti ale corpului unui pisici. Pisicile pot fi predispuse la anumite afectiuni in functie de rasa. Exista, insa, si situatii in care acestea se manifesta atipic, fiind diferite de la o rasa la alta.

Elementul cheie pentru redobandirea rapida a sanatatii si asigurarea unei stari de bine este depistarea timpurie a problemelor. Acest lucru se poate realiza prin vizite regulate la un cabinet veterinar unde medicul ce urmareste pisica poate realiza evaluari ale starii sale de sanatate. In acest mod, orice modificarea va fi identificata la timp, putandu-se interveni prompt.

Sa vedem impreuna care sunt principalele probleme medicale ce pot afecta o pisica.

  1. Afecțiuni ale articulatiilor

Afectiunile ce vizeaza articulatiile pot fi atat de blande incat sa devina greu observabile sau, din contra, extreme, afectand serios calitatea vietii pisicii. Cele mai multe cazuri se situeaza intre aceste doua extreme. Care sunt principalele semne ce arata existenta unor afectiuni articulare la pisici? Mersul schiopatat, rigidiatatea articulara, incapacitatea de a sari, dificultatile ce apar in momentul urcarii scarilor, folosirea preponderenta a unor labute in detrimentul celorlaltora, lipsa dorintei de miscare, semnale de discomfort sau durere in momentul realizarii unor miscari.

  1. Afecțiuni oculare

Printre cele mai frecvente afectiuni oculare intalnite la pisici sunt conjunctivitata, cataracta, glaucomul, problema celei de-a treia pleoape, keratita. Semenele care ne ajuta sa le identificam? Roseata, lacrimarea, opacizarea irisului, tendinta de a tine unul sau amandoi ochii inchisi, inflamarea corneei, cea de-a treia pleoapa vizibila, blanita umeda sau murdara in jurul ochilor.

  1. Afectiuni ale urechilor

Infectiile auriculare la pisici pot fi extrem de inconfortabile si trebuie tratate cat mai rapid. Capusele sunt deseori gasite in zona urechilor si sunt foarte contagioase, fiind responsabile de o mare parte din afectiunile urechilor. Care sunt principalele semne care ne ajuta sa identificam afectiunile auriculare la pisici? Scuturarea capului, mirosul neplacut, scarpinarea sau atingerea urechilor cu labutele, pierderea echilibrului, sensibilitate crescuta in zona urechilor, ceara de culoare maro inchis, pierderea auzului, sangerarea.

  1. Afectiuni ale pielii si blanitei

O gama larga de probleme se poate identifica in raport cu pielea si blanita pisicilor. Printre acestea se numara infectiile bacteriene, candidoza, puricii, capusele, impetigo, dermatitele alergice si chiar alopecia, . Care sunt principalele semne care ne trimit cu gandul la o astfel de afectiune? Scapinarea sau lingerea constanta a blanitei, rontairea excesiva a zonelor accesibile, pierderea blanitei, pielea rosietica, pierderea luciului blanitei, praful excesiv, inchis la culoare, in blanita.

  1. Afectiuni ale sistemului digestiv

In ceea ce priveste sistemul digestiv, probleme majore sunt reprezentate de obstructia intestinala, otravirea cu mancare si iritarea zonei anale. Care este simptomatologia? Pricipalele semne care ne arata ca pisica poate suferi din cauza unor afectiuni digestive sunt diareea, voma, regurgitarea frecventa, constipatia, abdomentul distensionat, pierderea apetitului, curatarea excesiva a zonei anale, pierderea in greutate si defecatia frecventa.

  1. Probleme ale sistemului respirator

In cazul pisicilor, racelile sunt principala cauza a stranutului iar in acest caz este necesara parerea avizata a unui medic veterinar. Daca problemele se accentueaza pe parcursul noptii, puteti apela la ajutorul unui cabinet veterinar non stop. De asemenea, afectiunile respiratorii se pot datora, printre altele, si vatamarilor si obstructiilor. Simptomele? Respiratie suieratoare, stranut des, tuse, respiratie rapida sau zgomotoasa, dificultati de respiratie.

  1. Afectiuni ale inimii si circulatiei

De la probleme cardiace pana la afectiuni ale tiroidei (precum hipertiroismul la pisica) si anemie – toate sunt aspecte ce pot modifica starea de sanatate a unei pisici. In cazul oricarei suspiciuni, este recomandata vizita la cabinetul veterinar pentru un consult de specialitate si analize. Care sunt cele mai frecvente indicii? Starea de oboseala, letargia, pierderea in greutate, apetitul diminuat, febra, depresia si ritmul cardiac crescut.

Aceste informatii ar trebui cunoscute de catre orice posesor de pisici pentru a putea identifica, la timp, eventualele afectiuni existente. Mergeti la un cabinet veterinar pentru a efectuarea evaluarilor periodice. In acest mod va puteti asigura ca oferiti pisicii dumneavoastra sansa la o viata sanatoasa. Intotdeauna inainte de orice decizie de a administra un medicament animalului dumneavoastra va recomanda sa aveti acordul medicului dumneavoastra curant. Daca aveti o nelamurire oricat de mica, puteti lua legatura cu un medic veterinar specialist la clinica veterinara bucuresti Supervet, ce va sta la dispozitie non stop. O apelare telefonica este gratuita si chiar ii poate salva viata animalului dumneavoastra.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole