Aducerea acasă a noului cătel

poza 1

Atunci când un catel păşeşte în locuinţa ta, trebuie să ştii că acesta vine alături de el şi o serie de responsabilităţi. Prin urmare, în calitate de proprietar trebuie să te asiguri că acesta este corect îngrijit, primeşte suficientă hrană şi are întotdeauna la dispoziţie apă proaspătă, este plimbat zilnic şi că beneficiază de controale periodice de specialitate. 

Însă, dacă îţi rezervi timpul necesar pentru a înţelege cerințele câinelui, sarcina nu va fi atât de dificilă, căci în acest mod te vei putea asigura că atât cerințele lui fizice, dar şi cele emoţionale sunt corect anticipate şi mai ales îndeplinite.

Încă de la început trebuie să ştii că există o serie de factori care influenţează sănătatea şi bunăstarea unui câine, cei mai importanţi dintre aceştia fiind: rasa şi vârsta. Dar nici ceilalţi factori nu trebuie ignoraţi, ne referim aici la cerinţele nutriţionale, activitatea fizică şi toaletarea. Toţi aceşti factori ar trebui analizaţi prin prisma caracteristicilor particulare ale câinelui. Însă, există şi o serie de lucruri de care toți căţeii au nevoie pentru a fi sănătoşi şi fericiţi. Iată despre ce este vorba:

Activitatea fizică

Toţi blănoşii au nevoie de activitate fizică zilnic, frecventă şi tipul acesteia depinde de rasă, talie şi vârstă.

  1. Este important să îi asiguri câinelui suficient spaţiu de mişcare atât în locuinţă, cât şi în grădină atunci când acest lucru este posibil
  2. Plimbarea câinelui nu trebuie considerată doar o ocazie pentru ca acesta să-și facă nevoile. Cu cât plimbările sunt mai dese, cu atât mai mult câinele se va bucura de mediul de afară. Este important să ştii că atât câinii de talie medie, mare, cât şi cei de talie giant au perioade mai lungi de creștere, lucru care va influenţa în mod considerabil dezvoltarea acestuia. Prin urmare, în această perioadă nu sunt recomandate plimbările lungi sau sporturile care solicită excesiv articulaţiile. Specialiştii recomandă mișcare frecventă, însă de scurtă durată.
  3. Timpul pentru joacă este şi el extrem de important şi ar trebui să facă parte din rutina voastră zilnică. Joaca aduce o serie de beneficii, precum: 
  • Consolidarea relaţiei dintre proprietar si câine;
  • Menţinerea unei greutăţi corespunzătoare;
  • Consolidarea sistemului cardiovascular și a celui imunitar;
  • Ajută la dezvoltarea psihologică a acestuia;

Mediul înconjurător

Căţeii sunt extrem de receptivi la tot ce se întâmplă în jurul lor. De asemenea, trebuie să ştii că experienţele negative vor avea efecte de lungă durată. 

Prin urmare, este necesar să te asiguri că încă din prima zi acesta este bine primit şi are parte de tot ce are nevoie. Iată câteva aspecte pe care să le ai în vedere.

  • Asigură-te că acesta are propriul său pat în care se poate retrage atât pentru odihnă, dar şi atunci când nu se simte în siguranţă.
  • Plasează prin locuinţă o serie de stimulente, precum: jucării de cauciuc, cutii de carton în care se poate ascunde, frânghii şi aşa mai departe. Însă, joacă trebuie mereu monitorizată.
  • Familiarizează-l treptat cu noua lui locuinţă, dar şi cu lucrurile din exteriorul acesteia.
  • Obișnuiește-l să rămână singur.
  • Fă-i cunoştinţă cu alte animale de companie.

Hrănirea

Dacă nu ştii ce tip de hrană este potrivită pentru el, îţi recomandăm să discuţi cu medicul veterinar şi să stabileşti împreună cu el o hrană corespunzătoare. 

Să ai grijă de un căţel poate fi o sarcină solicitantă şi trebuie să te asiguri că eşti pregătit pentru acest pas. Pe lângă aspectele menţionate mai sus mai trebuie să ai în vedere şi: controalele periodice la medicul veterinar, toaletarea  cu regularitate, dresajul şi jucăriile.

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii