Pterinochilus chordatus

Pterinochilus chordatus

Origine: Africa

Killimanjaro mustard baboon tarantula (Pterinochilus chordatus) face parte din

  • Regnul: Animalia
  • Increngatura: Arthropoda
  • Clasa: Arachnida
  • Ordin: Araneae
  • Subordin: Mygalomorphae
  • Familie: Theraphosidae
  • Genul: Pterinochilus
  • Specie: chordatus.Aceasta tarantula este raspandita in urmatoarele tari: Etiopia, Kenia, Somalia, Sudan, Tanzania si Uganda. Ea traieste in zone deluroase, calde, cu umiditate crescuta. Vegetatia este reprezentata de arbusti mici, iarba, geofiti.

Hrana Pterinochilus chordatus

Aceste tarantule nu sunt pretentioase cand vine vorba de mancare, accepta atat viermi cat si gandaci din toate speciile folosite ca hrana in captivitate.Caracteristici Pterinochilus chordatus

Specia a fost descrisa in 1873, de catre Gerstacker. Morfologia generala este asemanatoare cu a celorlalte specii din acest gen: Pternochilus murinus, Pterinochilus lugardi, etc. Pterinochilus chordatus, nu creste foarte mult, dimensiunea maxima fiind de aproximativ 13 centimetri. Culoarea acestei specii este insa diferita de a speciilor congenere: picioarele, pedipalpii si chelicerele sunt bej, gri sau negre in functie de varietatea de culoare sau de timpul trecut de la ultima naparlire (cu cat perioada este mai mare cu atat culoarea este mai inchisa). Articulatiile picioarelor si pedipalpilor sunt galbene – galbene deschis. Cefalotoracele este de asemenea bej, gri sau negru cu striuri aurii dispuse radiar in jurul foveei ( la unele exemplare aceste striuri lipsesc). in jurul ochilor culoarea este neagra. Partea dorsala a abdomenului este bej, gri sau neagra, iar pe fondul acesta se pot intalni linii, cercuri sau puncte mai inchise la culoare.

Receptaculii seminali ai femelei sunt bine individualizati, vizibili la marginea convexa a uterului extern. Specia este predominant tericola, astfel ca aceste specimene iti vor sapa tunele numeroase si adanci in pamant pe care le vor captusi cu panza. in general aceste tarantule au un comportament defensiv si sunt foarte rapide, ceea ce nu le recomanda ca o specie potrivita pentru incepatori.

Terariu

Dimensiunea terariului este direct proportionala cu dimensiunea animalului, astfel pentru un juvenil un terariu de 15X10X15 cm (Lxlxh) este suficient, iar pentru o tarantula adulta dimensiunile cresc astfel: 25x15x20 cm (Lxlxh). Aceste tarantule nu sunt pretentioase in ceea ce priveste substratul sau decorul terariului, se recomanda totusi adaugarea unor crengi, lemne, pentru a oferi tarantulei un substrat pe care sa isi depuna panza. Important este ca tarantulei sa i se ofere 15-20 de centimetri de substrat, dat fiind faptul ca aceasta isi sapa galerii destul de adanci. Umiditatea se recomanda a fi in jurul valorii de 60-70%, iar temperatura intre limitele 23-25 de grade Celsius ziua si cu 2-3 grade mai scazuta noaptea.

Cele mai citite articole

Venin

Toate speciile de tarantule poseda venin. Desi acesta nu este foarte potent, muscaturile nu sunt niciodata placute.De asemenea ca si orice specie de tarantula si Pterinochilus chordatus poate fi imprevizibila si o muscatura poate surveni oricand. Din aceste motive recomandam atentie maxima cand tarantula este hranita, mutata sau cand ii este curatat terariul.

Nu este recomandata manipularea tarantulelor, mai ales de catre cei fara experienta.

Reproducere Pterinochilus chordatus

In conditii normale maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de 3 ani si a dimensiunii de circa 10 centimetri. Inaintea imprerecherii femela va fi hranita foarte des, pentru a stimula producerea celulelor sexuale. in momentul imperecherii se recomanda ca in terariu sa nu existe lumina puternica, masculul poate fi pus direct in terariul femelei sau poate fi lasat cateva zile intr-o cutie in terariul femelei. Desi in mod normal femela nu este foarte agresiva cu masculul, este posibil ca aceasta sa il atace si sa il omoare dupa imperechere.

Dupa imperechere, sacul cu oua este depus in medie dupa circa 30 de zile, iar eclozarea se produce la 40-60 de zile de la depunere. Sacul contine in medie 150-170 de oua.

Poze Pterinochilus chordatus

Pterinochilus chordatus

Bibliografie:

Cele mai citite articole