Heterometrus spinifer

Scorpion Heterometrus spinifer

Scorpionul urias de padure (Heterometrus spinifer) face parte din familia Scorpionidae. Are aralul de distributie in Cambodgia, Malaiezia, Sri Lanka, Tailanda si Vietnam.

Hrana Heterometrus spinifer

Ca toti scorpionii, Heterometrus spinifer accepta orice insecta poate captura. Dubia, cinerea, lateralis, greieri sau mealworms toate sunt acceptate cu acelasi entuziasm. Exemplarele mai tinere poti fi hranite cu pui de gandaci sau greieri mici, pe cand exemplarele adulte vor prefera mai mult gandaci de dimensiuni mai mari decat greieri.

Unele specii de gandaci au obiceiul de a se ascunde in substrat, acest lucru nu este o problema pentru H. spinifer, deoarece acestia vor dezgroba gandacii foarte usor.

Se recomanda hranirea puilor de doua ori pe saptamana iar adultii o data pe saptamana. Unii adulti vor refuza hrana pentru perioade scurte de timp.
Caracteristici Heterometrus spinifer

Crescand aproximativ 13cm (lungime totala) la maturitate, acesti scorpion negri si relativ mari au un aspect impresionant. Comportamentul lor difera de la specimen la specimen, dar in majoritatea cazurilor aceasta specie adopta un comportament defensiv.
H. spinifer isi va folosi clestii putenici pentru a se apara si a captura prada. Acul este folosit foarte rar atunci cand se apara sau cand imobilizeaza prada, dar cazul in care prada este prea mare sau este incoltit nu va ezita sa il foloseasca.

Heterometrus spinifer este un scorpion comunal, usor de crescut in grupuri. Masculii pot adopta un comportament mai agresiv fata de alti masculi rezultand in mici lupte intre ei. Acestea apar destul rar, de obicei cand mai multi masculi incearca sa foloseasca aceasi ascunzatoare.

Unii crescatori au tinut si 6 specimene adulte impreuna fara probleme. Chiar si atunci cand femelele vor purta pui pe spate acestia nu vor crea probleme si se vor tolera.

Acesti scorpioni provin din padurile tropicale si savanele din Asia, asadar, au nevoie de umiditate(80%) si temperatura (30C/zi si 20C/noaptea) ridicata in terariu. Un exemplar adult poate fi tinut intr-un terariu de 50x30x30cm, iar daca aveti o pereche adulta, cel putin 60x40x30cm. Aceasta specie are nevoie de mai mult spatiu orizontal decat vertical.

Ca substrat puteti folosi fibra de cocos, cam 10cm ar fi de ajuns, deoarece retine umiditatea foarte bine. Heterometrus spinifer iubeste sa sape galerii in mediul natural si trebuie sa li se ofere posibilitatea sa faca asta si in captivitate. Un alt lucru foarte important care nu trebuie sa lipseasca din terariu este un vas cu apa proaspata. In cazul in care aveti un setup comunal incercati sa amenajati cate o ascunzatoare pentru fiecare exemplar. Aceasta specie este nocturna, asadar nu ii place lumina puternica si au nevoie de un loc in care sa se retraga pentru a se simti in siguranta pe timp de zi. Ascunzatorile pot fi amenajate din scorta de copac sau pietre, asigurati-va ca acestea sunt asezate bine si nu au cum sa cada peste scorpioni.

Cele mai citite articole

Daca este necesar, puteti sa amenajati un false bottom in terariu pentru a mentine umiditatea ridicata mai mult timp. Pentru inceput, asezati pe fundul terariului un strat consistent de pietris sau bile de argila pe care il umpleti cu apa pana la jumatate. Peste pietris sau bilele de argila asezati substratul. Verificati nivelul apei saptamanal si completati, daca aceasta s-a evaporat, pana la nivelul dorit.

Aceasta specie este relativ usor de sexat. In primul rand, masculii sunt mai supli si in general putin mai mici decat femelele.

Daca aveti un singur exemplar, uitati-va pe partea ventrala, intre pectine, la operculum genital. La masculi acesta este de forma ovala iar la femele are forma asemanatoare unei inimi. Deoarece numarul lamelelor ce alcatuiesc pectinele este acelasi si la masculi si la femele, numaratul acestora nu poate fi folosit in a determina sexul specimenului. Cea mai precisa metoda de sexare este prin analizarea operculum-ului genital.

Reproducere Heterometrus spinifer

Acesti scorpioni sunt relativ usor de inmultit, asigurati-va ca femela si masculul sunt maturi din punct de vedere sexual si sunt hraniti bine. Dupa imprechere femela posbil va ataca masculul, il va omora si manca (mai ales in cazul specimenelor WC). Sansa ca un mascul sa fie omorat la specimenele crescute in captivitate este foarte mica.

Gestatia dureaza destul de mult, intre 9 si 11 luni, depinzand foarte mult de conditiile de captivitate.

Heterometrus spinifer naste in medie 15 pui. Acestia sunt destul de usor de crescut, secretul consta in mentinerea temperaturii si umiditatii ridicate. Asigurati-va ca au mereu un vas cu apa proaspata din care pot bea. Puii pot fi crescuti si in grupuri fara probleme.

Poze Heterometrus spinifer

Scorpion Heterometrus spinifer

Bibliografie:

Cele mai citite articole