Origine: Sudul Asiei
Cobalt blue tarantula (Haplopelma lividum), sau tarantula albastra de culoarea cobaltului face parte din
- Regnul: Animalia
- Increngatura:Arthropoda
- Clasa: Arachnida
- Ordin: Araneae
- Subordin:Mygalomorphae
- Familie: Theraphosidae
- Genul: Haplopelma
- Specie:lividumSpecimenele acestei specii traiesc in Sudul Asiei, in Myanmar, Thailanda.In natura, habitatul acestei specii este reprezentat de paduri tropicale, unde tarantula isi sapa galerii subterane adanci.
Hrana Haplopelma lividum
Stiut fiind faptul ca aceasta specie isi petrece majoritatea timpului in galerii, este putin probabil ca animalul sa iasa la suprafata in timpul zilei pentru a manca. De aceea este necesar ca hrana oferita sa fie lasata in terariu peste noapte, dand astfel sansa tarantulei sa se hraneasca. Ca si in cazul restului speciilor hrana oferita va reprezenta: gandaci, lacuste, viermi crescute in captivitate.Caracteristici Haplopelma lividum
Una din cele mai frumoase tarantule, este in acelasi timp si una dintre cele mai putin vizibile. Ilustrand perfect conceptul de „pethole”, aceasta frumusete de un albastru electric va sta ascunsa cam 98% din timp in galeriile ei. Fiind o specie sapatoare are nevoie de minim 15-20 cm de substrat pentru a-si putea face „vizuina”. Ocazional va iesi noaptea pentru a vana gandacii din terariu sau pentru a mai adauga panza in jurul intrarii in galerii.
In afara de frumusete, Haplopelma lividum mai este cunoscuta pentru ceva: un temperament unic. Foarte imprevizibila, va adopta postura de intimidare la cel mai mic semn de amenintare. Este gresit sa o numim agresiva, chiar daca acesta este calificativul cel mai des atribuit speciei, corect fiind mai degraba „foarte defensiva”. Provocata, va musca in mod repetat. Faptul ca este un animal tericol, temperamentul, si viteza pe care o poseda fac din ea o tarantula recomandata doar crescatorilor cu experienta sau celor care nu au de gand sa o atinga vreodata. La maturitate tarantula poate sa ajunga la 12-15 centimetrii. Se presupune ca femelele ating 15 ani in captivitate, pe cand masculii traiesc doar 5 ani.
Fiind o specie asiatica, Haplopelma lividum nu poseda perisori urticanti, dar poseda unul din cele mai potente veninuri dintre toate tarantulele.
Terariu
Dimensiunile terariului trebuie sa fie proportionale cu marimea animalului, si trebuie tinut cont de grosimea substratului, astfel se recomanda pentru animalele adulte terarii cu dimensiunile: 40x30x30 (Lxlxh).
Cele mai citite articole
Fiind o specie fosoriala, este absolut necesar ca stratul de substrat din terariu sa fie mare, preferabil in jur de 20 de centimetrii, oferind astfel posibilitatea tarantulei de a-si sapa impresionantele galerii. Elementele de decor pot fi oferite, ocazional tarantula folosindu-se de aceastea pentru a-si incepe galeria. Umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie de 75 – 85%, iar temperatura aerului de 26 – 30 de grade Celsius.
Venin
Toate speciile de tarantule poseda venin. Desi acesta nu este foarte potent, muscaturile nu sunt niciodata placute. Haplopelma lividum este o specie recunoscuta pentru faptul ca este foarte imprevizibila, astfel ca o muscatura poate surveni oricand.
Din aceste motive recomandam atentie maxima cand tarantula este hranita, mutata sau cand ii este curatat terariul.
Nu este recomandata manipularea tarantulei, mai ales de catre cei fara experienta.
Reproducere Haplopelma lividum
Reproducerea la acesta specie este putin mai dificila decat la majoritatea tarantulelor, in special datorita comportamentului fosorial. Din acest motiv este probabil ca femela sa omoare si sa consume masculul in momentul imperecherii.
Poze Haplopelma lividum
Bibliografie:
- http://1.bp.blogspot.com/-_14vlJfQgyU/TcG2dC8GyyI/AAAAAAAAABk/Ij7DVlkhdIg/s1600/Haplopelma_lividum__Cobalt_Blue_.jpg
- http://www.teraristica.ro/index.php?/nevertebrate/tarantule/haplopelma-lividum-cobalt-blue-tarantula.html