Grammostola rosea

Grammostola rosea

Origine: Brazilia

Chilean rose tarantula (Grammostola rosea) face parte din

  • Regn:Animalia
  • increngatura: Arthropoda
  • Clasa: Arachnida
  • Ordin: Araneae
  • Subordin: Mygalomorphae
  • Familie: Theraphosidae
  • Genul:Grammostola
  • Specie: rosea.Grammostola rosea se intalneste in nord, la marginea desertului Atacama din Chile.Desertul Atacama este unul dintre cele mai dure locuri de pe planeta, cu temperaturi de pana la 57 grade Celsius, uneori si mai mari pe timpul verii. Sunt parti care nu au avut ploi niciodata pana acum. insa zonele unde se gasesste aceasta specie se pare ca nu sunt asa severe, ele fiind intalnite intre zonele de arbusti si padure. Aparent principala lor sursa de apa din natura este din mancare si ceata care vine dinspre Oceanul Pacific din cand in cand.

Hrana Grammostola rosea

Sunt cateva probleme cu aceasta specie, deoarece a evoluat in emisfera sudica au anotimpurile exact invers decat noi si se pare ca le este destul de greu sa se adapteze conditiilor din emisfera nordica.

De exemplu: In Atacama au parte de fluctuatii sezoniere in temperatura, apa, umiditate, lungimea zilei si abundenta hranei. Ele se folosesc de toate astea pentru a se sincroniza cu restul naturii. Dupa care vine cineva, le scoate din ascunzatoarea lor, le pune intr-o cutie si le trimite in partea opusa a planetei.
Dupa care sunt tinute in case cu temperaturi controlate, cu lumini aprinse de la 6:30 am pana la 11:00 pm, care nu se modifica indiferent de anotimp. In natura sunt programate sa manance cat este disponibil in pregatire pentru sezonul de foamete, in captivitate primesc mancare mereu si ele din instinc mananca tot ce le dam. si in ultimul rand, in Atacama, pe cat este de uscat, au anotimpuri uscate si anotimpuri umede. Nu ploua des, dar din cand in cand ceata dinspre Pacific umezeste totul pentru cateva zile. In captivitate e mereu uscat dar intotdeauna au un vas cu apa.

Astfel aceasta specie, mai mult decat altele, devine foarte confuza in legatura cu ce anotimp e pentru ca i-am eliminat orice indiciu. si de aceea nu stie cand trebuie sa manance si cand trebuie sa se opreasca, nici cand trebuie sa naparleasca. Pana la urma incet incet incep sa perceapa cateva indicii subtile si sa se sincronizeze cu anotimpurile din Romania.

De aceea e bine sa o tineti intr-un loc calduros vara, iar iarna intr-un loc racoros. incercati sa o tineti intr-o camera unde lumina artificiala nu e folosita prea des. Nu ii dati des de mancare, o sa manance atunci cand aveti ce sa-i dati. 4-6 greieri odata la fiecare 2 saptamani e suficient. Daca nu mananca nu-i nimic, incercati peste o saptamana sau doua din nou. Cand incepe sa manance din nou nu ii dati mai mult de 6 greieri la 2 saptamani, indiferent de cat de infometata credeti ca este.

Caracteristici Grammostola rosea

Pana acum se credea ca Grammostola rosea nu sapa, si ca isi petrece majoritatea timpului la suprafata. Recent Dr. G. B. Edwards (Curator: Arachnida & Myriapoda Florida State Collection of Arthropods, FDACS, Division of Plant Industry) a facut o expeditie in Santiago (Chile) unde a examinat tarantulele care traiau in numar mare ingropate la 45 centimetri adancime in pamant. Se pare ca doar in captivitate refuza sa sape, dar asta nu e stilul lor de viata natural. in captivitate nu sapa adapost si nici nu au nevoie de unul, practic orice (frunza, coaja de nuca de cocos etc.) face umbra poate fi folosit drept ascunzatoare.

Grammostola rosea nu a fost crescuta destul in captivitate pentru a determina durata maxima de viata. Se presupune ca poate trai intre 10 si 100 de ani, dar cel mai probabil intre 20 si 40 de ani.

Nimeni nu a murit sau a pierdut un deget din cauza muscaturii acestei specii. Daca tarantula se lasa pe spate, si ridica picioarele din fata intr-o pozitie defensiva atunci cand incercati sa o luati in mana, ar fi bine sa o etichetati ca: „uita-te dar nu pune mana” sau sa o duceti inapoi la pet-shopul de unde ati luat-o. 999 din 1000 o sa fie animalutul perfect de luat in mana daca urmariti intructiunile astea. Muscatura provoaca umflaturi si durere intensa de la cateva ore la o zi.

Terariu

Cele mai citite articole

Un terariu de dimensiunile 40x30x20 (Lxlxh) este suficient pentru un exemplar adult. Fiind animale desertice, s-ar spune ca au nevoie de temperaturi extrem de ridicate, insa nu e chiar asa. Sunt animale foarte rezistente si se vor descurca foarte bine la temperatura camerei (23 – 29 C).

Evitati lumina puternica (soare sau becuri), dar asigurati-va ca tarantula poate sa faca diferenta intre zi si noapte.

Substratul folosit in terariu: nisipul si pietrisul de acvariu este foarte controversat in randul detinatorilor de tarantule, desi multi au tinut mai multe specii fara probleme. Cel mai des intalnit argument ar fi ca este prea abraziv, insa trebuie sa intelegem ca in principiu tarantulele traiesc in pamant, unde se gasesc diferite tipuri de pietris si nisip amestecate si se pare ca tarantulele se descurca foarte bine. Pamantul de gradina este interzis. Cu siguranta contine o cantitate mare de pesticide si ingrasaminte chimice pentru a tine departe insectele si plantele parazite. Acestea au avut generatii intregi pentru a se adapta, in schimb tarantula ta nu a avut.

Cel mai des intalnit substrat este pamantul de flori fara adaosuri chimice, fara coji de copac, fara orice fibre lemnoase adaugate. Daca folositi pamant de flori, umezeala se va evapora in cateva zile, asta e bine. Grammostola rosea este o tarantula desertica si umiditate excesiva nu este apreciata. Vor invasa sa isi ia toata umiditatea de care au nevoie din vasul cu apa. Deasemenea isi va lua destula apa si din mancare. Nu incercati sa o pulverizati cu apa.

Venin

Toate speciile de tarantule poseda venin. Desi acesta nu este foarte potent, muscaturile nu sunt niciodata placute.De asemenea ca si orice specie de tarantula chiar si Grammostola rosea, cea mai recomandata specie incepatorilor, poate fi imprevizibila si o muscatura poate surveni oricand. Din aceste motive recomandam atentie maxima cand tarantula este hranita, mutata sau cand ii este curatat terariul.

Nu se recomanda manipularea tarantulei, mai ales de catre persoanele fara experienta.

Reproducere Grammostola rosea

Desi este poate cea mai accesibila si mai raspandita tarantula din hobby, imperecherea acestor tarantule nu decurge mereu simplu. Sunt inregistrate cazuri de canibalism, sau imperceheri nefecundante.

Poze Grammostola rosea

Grammostola rosea

Bibliografie:

Cele mai citite articole