Cyriopagopus schioedtei

Cyriopagopus schioedtei

Origine: Malaezia

Malaysian earth tiger (Cyriopagopus schioedtei), care inseamna tigrul de pamant malaysian face parte din

  • Regn: Animalia
  • increngatura:Arthropoda
  • Clasa: Arachnida
  • Ordin: Araneae
  • Subordin:Mygalomorphae
  • Familie: Theraphosidae
  • Genul: Cyriopagopus
  • Specie:schioedtei.Poate fi intalnit sub numele: Malaysian Earth Tiger sau Asian Chevron Tarantula.Arealul de distributie include zona peninsulara a Malaeziei. Habitatul se rezuma strict la padurile tropicale, gasindu-se de obicei in copaci sau in fisurile stancilor.

Hrana Cyriopagopus schioedtei

In salbaticie dieta include pasari, insecte, rozatoare mici si orice alte prazi pe care le poate vana. In captivitate sunt hranite de obicei cu gandaci, greieri, viermi, lacuste si pinky ocazional. Sunt vanatori oportunisti si in acelasi timp au un apetit vorace.Caracteristici Cyriopagopus schioedtei

Cyriopagopus schioedtei a fost descrisa de Thorell in anul 1891. Este o tarantula arboricola, exemplarele adulte atingand dimensiuni cuprinse intre 20-22 cm. Carapacea atinge diametrul de 3 cm. Masculii au un colorit verde masliniu cu striatii galbene, in timp ce femelele au un colorit negru cu peri rosii si carapacea verde. Puii stau ascunsi in substrat insa pe masura ce cresc incep sa isi dezvolte tot mai mult comportamentul arboricol. NU este o specie recomandata incepatorilor deoarece sunt foarte rapide si au un venin destul de potent. Speranta de viata este cuprinsa intre 8-10 ani.

Fiind o specie asiatica, exemplarele din acesta specie nu detin perisori urticanti, pentru a compensa lipsa acestui mecanism de aparare veninul acestei specii este ceva mai potent decat al speciilor din Lumea Noua.

Terariu

Avand in vedere ca este o specie arboricola, inaltimea terariului este mai importanta decat lungimea si latimea, un terariu de 30 cm lungime, 30 cm latime si 40 cm inaltime fiind minimul necesar pentru a gazdui un exemplar adult.

Temperatura optima trebuie sa fie intre 22-28 grC iar umiditatea aerului este recomandat sa fie cuprinsa intre 70-80%. Substratul folosit de obicei este cel de cocos, deoarece mentine umiditatea cel mai bine.

Cele mai citite articole

Terariul trebuie sa fie dotat cu o ascunzatoare, care poate sa imite un bustean gol pe dinauntru, pentru a imita cat mai bine habitatul natural si a crea tarantulei posibilitatea de a se ascunde atunci cand se simte amenintata. Este recomandata dotarea terariului cu un vas cu apa care sa ajute la mentinerea umiditatii.

Venin

Toate speciile de tarantule poseda venin. Desi acesta nu este foarte potent, muscaturile nu sunt niciodata placute.De asemenea ca si orice specie de tarantula si Cyriopagopus schioedtei poate fi imprevizibila si o muscatura poate surveni oricand.

Din aceste motive recomandam atentie maxima cand tarantula este hranita, mutata sau cand ii este curatat terariul.

Nu este recomandata manipularea tarantulelor, mai ales de catre cei fara experienta.

Reproducere Cyriopagopus schioedtei

Au un ritm de crestere rapid, ajungand la maturitate in jurul varstei de 2 ani. Specia prezinta dimorfism sexual, sexarea putand sa se faca dupa culorile specifice fiecarui gen in parte, enumerate mai sus. Femela depune un egg-sac ce va contine in medie 100-150 de oua care vor ecloza in 2-3 luni de la depunere. in salbaticie sezonul pentru imperechere este in toamna.

Poze Cyriopagopus schioedtei

Cyriopagopus schioedtei

Bibliografie:

Cele mai citite articole