Scorpionul Babycurus jacksoni vietuieste in tarile Kenya, Tanzania, Uganda, Cameroon si Congo.
In habitatul natural traiesc sub scoarta de copac sau pietre. Uneori se urca in copaci dupa termite care roiesc, dar asta se intampla in zone mai uscate. Fiind un scorpion de savana se pare ca profita de umiditate prin ceata care se produce ocazional.
Hrana Babycurus jacksoni
Scorpionul are o marime buna si poate fi hranit cu o prada variata: artropode, soparle mici, soareci mici, s.a. Greierii, lacustele si gandaciivor fi o hrana excelenta. Un scorpion tanar trebuie hranit cu echivalentul unui greiere mai mic o data sau de doua ori pe saptamana.
Un adult poate fi hranit o data la una sau doua saptamani. Daca hrana nu este consumata in 1-2 zile trebuie indepartata. Acest lucru inseamna ca scorpionul este satul sau ca se pregateste de naparlire.
Mealworms, B. dubia, B. lateralis, greieri.
Caracteristici Babycurus jacksoni
Cresterea in captivitate este foarte usoara. Aceasta specie este foarte rezistenta si poate sa creasca fara probleme la temperatura si umiditatea camerei, dar este indicat sa le oferiti o temperatura de 22-28grC si o umiditate de 65-75% pentru o dezvoltare sanatoassa.
Pot fi tinuti in cutii mici Geo Flat, dar daca vreti sa incepeti o colonie o sa aveti nevoie de un spatiu mult mai mare, cu multe ascunzatori si teritorii. Oferiti un vas cu apa pe care sa il schimbati o data la 3 zile pentru a evita formarea algelor sau a bacteriilor.
Adultii trebuie hraniti o data pe saptamana, daca ii tineti la comun asigurativa ca au mancare destula pentru a evita eventualele cazuri de canibalism. Puii pot fi hraniti de doua ori pe saptamana.
Pentru a putea naparli, aceasta specie are nevoie de un suport vertical, fie o piatra mai inalta sau o bucata de lemn asezata vertical. Daca nu au un suport vertical pentru a naparli pot muri.
Cele mai citite articole
E recomandat sa tineti un singur mascul cu mai multe femele. Masculii sunt mult mai teritoriali si daca vreti sa ii tineti impreuna e bine sa aveti cate 2 femele pentru fiecare. Acesti scorpioni isi petrec majoritatea zilei ascunsi, dar noaptea devin foarte activi si daca aveti o mica colonie poate fi foarte interesant de observat la o lumina rosie.
Unii sustin ca aceasta specie nu e buna pentru incepatori deoarece au obiceiul de a face pe mortul foarte bine. Chiar daca il impingeti cu o penseta de cateva ori nu va reactiona. Problema e ca atunci cand reactioneaza este foarte rapid si te poti trezi cu o surpriza.
Venin
Desi face parte din familia Buthidae-lor nu e considerata o specie periculoasa. Majoritatea celor intepati au descris durere puternica si umflatura la locul intepaturii, dar efectul a trecut dupa 24 de ore.
Reproducere Babycurus jacksoni
Sexarea se face usor odata ce au atins maturitatea. Masculuii au clestii mai scurti si mai robusti, pe cand femelele sunt mai mari si au clestii mai lungi si mai subtiri. Deasemenea masculii sunt mult mai mici decat femelele.
Puii ar trebui tinuti separat pana ating maturitatea sexuala pentru a evita canibalismul.
Aceasta specie se inmulteste precum iepurii. B. jacksoni au o gestatie de 4-6 luni si pot naste in jur de 18-30 de pui. O singura inseminare de la un mascul poate produce 3 sau chiar 4 nasteri fara ca femela sa mai intre in contact cu alt mascul. Dupa ce puii au naparlit in 2instar e bine sa fie separati de mama pentru a evita pierderile. Puii trebuie tinuti separat pana se maturizeaza, dupa care ii puteti introduce intr-un terariu impreuna.
Poze Babycurus jacksoni
Bibliografie:
- http://topas.simplydesign.sk/wp-content/gallery/babycurus-jacksoni/b_jacksoni1s.jpg
- http://www.teraristica.ro/index.php?/nevertebrate/scorpioni/bjacksoni.html
Comentarii