Ursul Brun

Ursul Brun (Ursus Arctos)

Ursul Brun (Ursus Arctos)

Cum face ursul:

Info

Info

 • Origine: Statele Unite, Canada si Alaska
 • Hrana: Carnivor
 • Inaltine: 91 – 122 cm
 • Greutate: 150 – 250 kg
 • Culoare: Maronie
 • Comportament: solitar (exceptie perioada de reproducere)
 • Hiberneare: Partiala, in functie de habitat
 • Maturitate: 3-5 ani
 • Amenintari: vanataorea, despadurirea, fragmentarea teritoriului, braconajul, extinderea umana
 • Speranta de viata: 20 – 25 de ani
 • Particularitati: Cand sunt pui se pot urca in copaci pentru a scapa de pradatori. Ursii adulti sunt prea grei pentru a se catara.

Prezent in folclor din cele mai vechi timpuri, amintit de Mircea Eliade ca totem al unora dintre calugarii luptatori daci, ursul a devenit o figura legendara, privit cu teama si admiratie chiar si de oraseni. Ursul brun romanesc este un animal deosebit de puternic, apartinand familiei Urside.

Ursul este cel mai mare carnivor din tara noastra si aproape stapan autoritar al padurilor de munte. El prefera padurile intinse, greu accesibile, cu copaci doborati sau stanci. La noi este raspandit in lantul carpatic si apoi pana sus, in nordul continentului european, cunoscut in Asia pana la nord de Himalaia.

Cu toate ca este retras in Carpati, ursul isi gaseste in Romania cel mai prielnic adapost din Europa. De fapt se pare ca Romania detine circa 5000 de exemplare, cel mai mare efectiv european de urs brun. Cel mai multi ursi bruni ( 14000) se gasesc in Rusia. Protejati padurea pentru ca acest animal frumos sa poata exista in continuare.

Ursul brun doarme

Ursul brun doarme

Hrana Urs Brun

Dupa felul hranei sale, ursul este un animal omnivor. Este un mare amator de jir sau ghinda, pentru care face uneori deplasari destul de lungi. Mananca cu placere ciupercile, perele, merele padurete, fara a mai vorbi de pagubele pe care le face in livezile cu arbori fructiferi, spre marea spaima a localnicilor.

Coacazele, murele, zmeura sunt pentru el un fel de delicatesa, dupa cum consuma cu placere porumbul si ovazul in lapte. Sa nu uitam cum fura din stupi de unde iese cu ochii umflati de intepaturi, dar multumit de dulceata mierii. Ursul mai mananca si furnici, dar si resturile de cadavre sau soareci. El ajunge uneori prin stani, cazandu-le in prada oi, cai, magari si alte vietuitoare din preajma ciobanilor.

 

Ursi bruni tineri

Ursi bruni tineri

Aspect Urs Brun

Un urs puternic poate atinge in lungime 2,50 metri cu inaltimea la greaban care sa depaseasca 1,30 metri, iar greutatea treace de 400 de kilograme. Greutatea ursului brun variaza in functie de timp si anotimp, toamna inainte de intra in barlog avand cea mai mare greutate datorita meselor imbelsugate din timpul verii.

Parul lui poate avea culoarea cafenie pana la negru, mai bogat fiind cel de iarna, ce poate atinge la greaban si peste 10 centimetri lungime. Vara parul este mai saracut ca lungime si desime. Dintre simturile ursului, mirosul si auzul sunt cele mai dezvoltate.

S-a dovedit ca atunci cand are vantul din fata, ursul poate simti mirosul omului de la aproximativ 400 de metri sau sa auda ruptura de creanga atunci cand este liniste in padure de la peste 100 de metri. Cu vederea sta prost pentru ca ochii lui sunt slabi. Observand ceva deosebit, ursul se va invarti roata pana ce va prinde un fir de vant care ii va spune ce nu a putut vedea.

Pui de ursi bruni

Pui de ursi bruni

Comportament Urs Brun

S-a discutat mult despre intalnirile dintre om si urs. Majoritatea acestor intalniri se termina cu fuga ursului din fata omului, caci toate salbaticiunile evita sa se apropie de om. Sunt unele situatii in care omul poate fi atacat daca ajunge intr-o poiana in preajma unui pui de urs ratacit de mama lui.

Tipetele acestuia speriat de prezenta omului atrag dupa sine apropierea ursoaicei gata oricand de atac. Animalul ranit ataca vanatorul imprudent. La fel, daca omul sta prea mult in preajma barlogului unei ursoaice cu pui. In momentul atacului se ridica pe picioarele din spate, atacand in mod special capul.

Cu o singura smucitura poate trage pielea de la ceafa catre fruntea omului, formand o adevarata scalpare.

Unul dintre momentele deosebite din existenta ursului brun il prezinta petrecerea anotimpului rece. Majoritatea dintre noi cred ca in perioada de iarna ursul se retrage in barlog si hiberneaza. In realitate, ursul sta in acest interval intr-o stare de somnolenta, un somn de iarna, perioada in care simturile ii sunt treze. Oricand poate iesi iarna din barlog daca il pandeste vreun pericol.

Urs brun adult

Urs brun adult

Intrarea in barlog a ursilor se desfasoara in preajma Anului Nou, alegandu-si drept loc de iernare crapaturile de stanci, pesteri, dar si refugiul oferit de arbori cazuti si rupti de furtuni, iar un barlog bun, bine amenajat este pastrat mai mult timp.

Interesanta este pregatirea ursului pentru intrarea in barlog, deoarece cat dureaza perioada de iarna, Mos Marin nu mananca nimic. Inainte de patrunderea in barlog, ursul consuma plante cu efect purgativ, dupa care roade coaja de brad rasinoasa in amestec cu diferite plante care vor forma un adevarat dop.

Acesta va astupa complet rectul. In barlog, ursul brun sta cu capul spre iesire pentru a-l parasi in caz de pericol. El sta pe un pat de muschi si cetina, acoperind din interior si intrarea, lasand doar o fereastra de aerisire. Fiecare individ are “locuinta” proprie.

Ursul brun prinde peste

Ursul brun prinde peste

Reproducere Urs Brun

Maturitatea sexuala apre la varsta de 3 ani. Imperecherea apare prin aprilie-iunie , perioada de gestatie este de 7-8 luni, ursoaica nascand prin ianuarie-febroarie 1-5 pui mici avand lungimea de 20-25 cm si 400-500 grame. Acestia se nasc orbi , vederea venindu-le dupa 25-30 zile.

Acestia stau pe langa ursoaica pana la varsta de 2 ani.

Poze Urs Brun

Ursul Brun maroniu

Urs Brun maroniu

Urs brun sta pe spate

Urs brun sta pe spate

Ursul brun in apa

Ursul brun in apa

Ursulet brun in padure

Ursulet brun in padure

Cap mare, puternic de urs brun

Cap mare, puternic de urs brun

Ursoaica cu pui bruni

Ursoaica cu pui bruni

Ursul brun la scaldat

Ursul brun la scaldat

Ursul brun se scarpina de piata

Ursul brun se scarpina de piata

Ursul brun in doua labe

Ursul brun in doua labe

Ursul brun adulmeca

Ursul brun adulmeca

Ursul brun se apara

Ursul brun se apara

Alte animale salbatice…

in curand..

Stiati ca Ursul Brun..

 • Stiati ca ursul nu hiberneaza? Aceasta cunoscuta hibernare este o stare de somnolenta.
 • Femela ursului brun, isi petrece iarna in barlog, unde da nastere puilor

Bibliografie:

http://s18.postimage.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*