Soimul calator

Soimul calator (Falco peregrinus)

Soimul calator
(Falco peregrinus)

Soimul calator (Falco peregrinus) este o specie de pasare din familia faconidelor. I se mai spune si Soimul peregrin. Una dintre cele mai mari abilitati ale sale este viteza cu care zboara sau cu care coboara in picaj. Unii savanti (specialisti) sustin ca zboara cu aproximativ 300km/h.

Soimul calator este printre cele mai raspandite pasari de prada; traieste pe aproape toate continentele, cu exceptia insulelor oceanice si a Antarcticii. Este, de asemenea, una dintre cele mai larg distribuite pasari si prezinta variatii considerabile in ceea ce priveste dimensiunea si culoarea, in cadrul gamei sale largi, cu 19 subspecii cunoscute.

Acest pradator inaripat este puternic si agil. Soimul calator are o capacitate de zbor record si poate cobori asupra prazii cu 320 km/h. Isi poate urmari prada la viteze de 112 km/h. In timpul zborului are o viteza medie de 40-55 km/h. Anduranta mare de zbor este demonstrata de migratia sa, in timpul careia unele pasari calatoresc mai mult de 25.000 de kilometri.

Hrana Soim calator

Se hraneste, in principal, cu pasari, dar si cu mamifere, precum: liliecii, iepurii sau rozatoarele si ocazional cu insecte, reptile si peste. Desi vaneaza o mare varietate de pasari, de la cele mai mari si pana la cele de dimensiunea unei gaste mici, soimii calatori sunt specializati, de regula, pe anumite specii, mai cu seama pe portumbei. Prada este capturata, de obicei, din aer, desi poate vana si la nivelul solului sau in apa. Soimul calator este rapid si agil in zbor si isi urmareste prada in mare viteza pentru a o epuiza sau o ataca printr-un picaj abrupt, spectaculos. Victima moarta sau ranita poate fi apoi prinsa in cadere, urmarita pana la sol sau depasita si rostogolita in aer, de jos in sus. Perechile vaneaza adeseori in cooperare, desi femelele vizeaza mai cu seama prazile mari. Prada aflata in plus poate fi stocata, mai ales in timpul sezonului de imperechere.

Caracteristici Soim calator

Destul de mare si cu corpul indesat, cu aripile ascutite si relativ scurte si cu coada patrata, soimul calator are, in mod obisnuit, penajul de culoare gri-albastrui pe partile superioare si pe cap si prezinta nuante albicioare, rosiatice sau brune pe partile inferioare, sub forma de pete si dungi, variabile ca numar. Partile de sub aripi si coada sunt, de asemenea, dungate, iar gatul si obrajii palizi contrasteaza cu o larga si intunecata dunga, ca o mustata. Pielea de pe fata si picioare este galbena inspre portocaliu, iar ciocul este albastrui, cu o nuanta de galben la baza si negru la varf.

Are o lungime de 38 cm si o anvergura a aripilor de 101 cm. Femela este cu aproximatriv 20% mai mare decat masculul si, de obicei, are marcaje mai evidente pe partea inferioara a corpului. Tinerele exemplare se diferentiaza de adulti prin penajul mai maroniu si prin corpul acoperit cu marcaje in forma de cercuri mai degraba decat de dungi pe partile inferioare, prin culoarea gri-albastra sau verde a picioarelor si a pielii fetei.

Soimul peregrin emite o multitudine de apeluri, inclusiv un ciripit puternic, persistent si aspru, folosit impotriva itrusilor.

Reproducere Soim calator

In timpul perioadei de imperechere, soimul calator isi face cuib pe stancile care ies din mare, pe fetele stancilor sau in carierele de piatra. Daca traieste in oras, va alege o cladire inalta, pe care isi face cuibul. In anul urmator se intoarce in acelasi loc pentru imperechere. Manevrele acrobatice, plonjarile de la inaltime si spiralele pe care le face in aer fac parte din ritualul de curtare si sunt o priveliste uimitoare.

Femela depune intre doua si cinci oua, de culoare maro-roscat, cu puncte inchise. Atat masculul, cat si femela participa la clocirea oualor, care dureaza 29-32 de zile. Dupa ce puii ies din gaoace, femela ramane in cuib pentru a-i proteja, iar masculul vaneaza. Dupa 35-42 de zile, puii parasesc cuibul, dar nu se indeparteaza pana nu si-au perfectionat stilul de zbor si de vanatoare.

Soimul calator a fost pe cale de disparitie din cauza pesticidelor, a culegatorilor de oua si a persecutiei proprietarilor de terenuri. Din fericire, criza a fost evitata prin programul de protectie si control al utilizarii de pesticide si prin programul de imperechere, prin intermediul caruia soimii au putut fi eliberati in salbaticie. [2] Sezonul de imperechere variaza ca loc si poate depinde de conditiile meteorologice si de disponibilitatea de hrana. Ritualul de imperechere presupune spectacole aeriene si emiterea de sunete specifice. Cuibul consta intr-o simpla racla pe o stanca sau pe o cladire, in coroana copacilor sau chiar pe sol. Perechile pot, uneori, sa preia cuiburile parasite ale altor specii de pasari. Soimul calator devine apt de reproducere la varsta de 2 ani si poate trai 20 de ani in salbaticie.

Poze Soim calator

SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator SoimCalator

Alte pasari…

in curand..

Stiati ca Soimul calator..

  • Soimul calator este cel mai rapid vanator aerian, poate ajunge la viteze de peste 300 km/h !
  • Femela este cu aproximativ 20% mai mare decat masculul

Bibliografie:

http://ontfin.com

http://www.animalutul.ro

http://www.zooland.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*