Sacalul

Sacalul

Sacalul

Clasificare stiintifica

Clasificare stiintifica

  • Kingdom: Animalia
  • Regn: Chordata
  • Clasa: Mammalia
  • Ordin: Carnivora
  • Familie: Canidae
  • Gen: Canis
  • Nume stiintific: Canis Aureus
  • Nume comun: Sacalul, The jackal
  • Areal: Europa, Asia si Africa
  • Habitat: Paduri si savane
  • Hrana: Carnivor
  • Marime: 90-105cm
  • Greutate: 6.8-11kg
  • Viteza: 32 km/h (20 mph)
  • Culoare: maro, gri, alb, crem
  • Reproducere: 4-5 pui
  • Traieste: in haita
  • Pradatori: Hiena, Leopard, Vultur
  • Speranta de viata: 8 – 15 ani
  • Particularitati: Corp mic, urechi si ochi mari

Sacalul este un mamifer carnivor salbatic din familia Canidae, asemanator cu lupul, dar mai mic decat acesta, cu coada mai scurta si cu botul ascutit, care traieste in nordul Africii, in sudul Asiei si in sudul Europei.

In Romania sacalul isi face aparitia mai ales in Delta Dunarii unde de obicei alearga in haite. A fost vazut in Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Sacalii pui se joaca

Sacalii pui se joaca

Hrana Sacal

Este, ca toate canidele, un animal potential omnivor, dar care prefera alimentatia carnivora. Se hraneste cu insecte, pasari, soareci si alte rozatoare, dar si cu porumb, struguri etc. De asemenea este si necrofag.

Faptul ca se hranesc cu o gama atat de variata de fructe, pasari, animale, mortaciuni, etc ii face foarte adaptabili la mediile in care vietuiesc.

Activitatea sa este preponderent nocturna.

Sacalul cu botu pe labe

Sacalul cu botu pe labe

Aspect Sacal

Este intermediar intre lup si vulpe, avand forma generala asemanatoare cu a vulpii, dar blana cu aceeasi structura cu a lupului, fiind numit de aceea si “lup auriu”.

Lungimea corpului este de 70-105 cm, fara a socoti coada (20-25 cm). La greaban ajunge pana la 50 cm inaltime. Greutatea maxima este intre 12-15 kg.

Sacalul prinde pasari

Sacalul prinde pasari

Comportament Sacal

Sacalul este un animal sociabil care traieste singur sau in haita de 4-5 indivizi. Sunetele care le scoate sacalul seamana cu ale unui caine domestic.

Sacalul are teritoriul de aproximativ 10 km patrati pe care il marcheaza cu urina.

Teritoriul este aparat agresiv de toti care il incalca, in special alti sacali.

Sacalul maroniu

Sacalul maroniu

Reproducere Sacal

Sacalii isi sapa viziuna, se adaposteste in una facuta de uin alt animal inainte sau se ascunde in pesteri.

Unii sacali prefera vizuinelel cu iesiri multiple. Barlogul de sacal nu este foarte adanc, dar este asezat de obicei in locuri singuratice, in vagauni cu maracinisuri si alte locuri greu accesibile.

Acolo femelele sacal dau nastere de obicei la 2-4 pui, dar sunt cazuri cand se pot naste pana la 8-9 pui. Fratii mai mari care au ramas alaturi de parinti contribuie la cresterea puilor nou-nascuti oribi. Puii nou-nascuti vor deschide ochii abia dupa 10 zile.

Imperecherea se face, ca si la celelalte canide, in februarie-martie, gestatia durand tot 62-63 zile.

Poze Sacal

Sacalul mananca

Sacalul mananca

Sacalul alb

Sacalul profil 

Sacalul lupta pentru prada

Sacalul lupta pentru prada

Sacalul se linge pe bot

Sacalul se linge pe bot

Sacalul cu urechi lungi

Sacalul cu urechi lungi

Sacalul si vulturii

Sacalul si vulturii

Sacalul se hraneste

Sacalul se hraneste

Alte animale salbatice.. 

in curand..

Stiati ca Sacalul..

  • Termenul de sacal provine din turcul cakal
  • Sacalul este un animal ce face parte din familia Canidae
  • Sacalii mentin legatura cu ceilalti membri ai familiei prin sunete urlate, scheunate si latrate.

Bibliografie

http://wild-facts.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*