facebook picture Facebook contact logo Contact home logo Acasa


Cauta un animal...
  <<<< Inapoi

GascaOrigine Gasca

Gasca este raspandita mai ales in Europa Centrala unde este reprezentata de gasca cenusie din care provine gasca domestica. Intre timp a aparut in Europa gasca canadiana care acum cuibareste aici. In Asia de Est a fost domesticita specia Anser cygnoides din care va provine specia de gaste domestice Anser cygnoides domestica. Dupa afirmatia oamenilor de stiinta locul de bastina initial al gastei este regiunea arctica, unde de fapt este locul de cuibarire a celor mai multe specii de gaste salbatice, iarna migreaza in regiunile cu clima temperata sau tropicala.
pasare gasca[1]

Hrana Gasca
Gasca se hraneste in principal cu diferite tipuri de iarba, seminte, frunze si radacini, dar nu ocolesc nici viermii sau alte insecte. In timpul secetei, cand nu gaseste hrana in habitatul sau natural, da iama prin curti, pentru a se hrani cu legume si produce pagube destul de mari. Este o pasare de terestra si isi procura hrana mai ales de pe pamant. Cu toate acestea, gasca este buna inotatoare si se scufunda rapid in apa, daca este nevoie. In timpul imperecherii devin violente cu celelalte pasari, chiar si din aceeasi specie, si isi protejeaza cu indarjire teritoriul.

Comportament Gasca
In comparatie cu ratele unde este exista un dimorfism sexual evident, la gaste masculul se poate deosebi numai prin marime de femela care este mai mica. Gastele sunt pasari monogame ca si lebedele, si masculul ajuta femela la constructia cuibului.

Aspect Gasca
Gasca este o pasare ceva mai mare decat rata, avand intre 63-73 cm lungime, anvergura aripilor ajungand pana la 1,5 metri. Picioarele si ciocul sunt roz-pal. Masculii si femelele seamana din punctul de vedere al coloritului, insa ca dimensiuni, femelele sunt ceva mai mici. Fara ca acest lucru sa aiba vreo legatura cu sexul sau varsta, pasarile pot avea tonuri variate culoare la penaj, unele au pene mai gri, altele mai castanii, acesta fiind un mod de a le diferentia. Masculii scot sunete suierate, pe cand femelele gagaie.

Reproducere Gasca
Gasca nu este o pasare migratoare. Isi face cuibul pe pamant, in apropierea apei de preferinta; nu au nici o problema in a ocupa cuiburile parasite ale altor pasari. Femelele depun intre 5-8 oua, iar puii eclozeaza in aproximativ 28 de zile. Desi sunt foarte galagioase si agresive uneori, gastele isi aleg partenerii pe viata si au mare grija de puii lor.

Poze Gasca
gasca pe apa gasca verde baltata gascacu gat rosu gasca domestica de curte
gasca in zbor gasca cap cioc gasca merge pe alee gasca poza din spate
gasca aripi pe apa gasca boboci pe apa gasca merge pe apa gasca alba in picioare
gasca alba profil


Alte pasari...

specii de Papagali Rate pasari pasare Vultur pasare Colibri pasare Flamingo pasare Barza pasare Pupaza pasare Lebada
Papagali Rate Vulturi Colibri Flamingo Barza Pupaza Lebede
pasare Pelican pasare Randunica pasare Cotofana pasare Pupaza pasare Quetzal pasare Tucan pasarea Kiwi pasare Alunarul
Pelican Randunica Cotofana Pupaza Quetzal Tucan Pasarea Kiwi Alunarul

Stiati ca Gasca..
  • Prima pasare domesticita a fost gasca.

Bibliografie
  • http://4.bp.blogspot.com/_CdjH-c4g0mI/TTUcq9-6yZI/AAAAAAAABF8/hEXTdS8LV3A/s1600/Domestic_Goose.jpg[1]
  • [2]
semn! Ai gasit greseli ?
Spune-ne si vor disparea !
footer caine pisica