facebook picture Facebook contact logo Contact home logo Acasa


Cauta un animal...
  <<<< Inapoi

MiriapodeOrigine

Myriapoda reprezinta un taxon de artropode, care include milipede, centipede si altele. Frupul cuprinde 13mii de specii in totalitate terestre. Desi numele lor sugereaza ca acestea au mii de picioare, numarul lor variaza de la 10 pana la 750. Corpul este de forma alungita si lungimea lui variaza. De-a lungul timpului s-au gasit diverse fosile de miriapode care au fost studiate. Stiinta care se ocupa cu studierea miriapodelor se numeste - Miriapologie.

Miriapodele se intalnesc frecvent in padurile umede. Ele indeplinesc un rol important in descompunerea resturilor vegetale. Se intalnesc si specii care vietuiesc in pasuni , habitate semiaride sau chiar deserturi. In general sunt considerate periculoase pentru om pentru ca produc secretii toxice.
miriapode

Hrana Miriapode
Multe specii sunt vanatori nocturni. Se hranesc cu frunze in descompunere.

Caracteristici Miriapode
Corpul miriapodelor este divizat in doua regiuni: cap si trunchi(numit si torace). Pe partea dorsala a capului se afla ochii simpli, antenele, ventral orificiul si piesele bucale. Corpul este segmentat, alcatuit dintr-un numar variat de segmente, fiecare purtand cate o pereche de membre. La unele miriapode segmentele sunt contopite creand impresia ca fiecare segment are numar dublu de membre. Membrele primului segment sunt foarte scurte cu rol de prindere si anihilare a prazii. Celelalte membre sunt folosite in special la locomotie. Corpul miriapodelor este acoperit cu o cuticula chitinizata.

Cavitatea interna a corpului miriapodelor se numeste mixocel. Sistemul nervos este alcatuit din creier slab dezvoltat si lantul nervos. Lichidele inetrne sunt pompate de o inima tubulara dorsala. Tubul digestiv este constituit din mai multe regiuni. Excretia este realizata prin tuburile lui Malpighi, tuburi ce se deschid la limita dintre posterior si mediu.

Reproducere Miriapode
Miriapodele sunt animale unisexuale cu fecundatie interna. Gonadele (ovarele si testicolele) sunt contopite. Imperecherea are loc prin transferul spermatoforului de mascul catre femela. Ouale depuse de femela sunt bogate in nutriti. Miriapozii se nasc cu toate segmentele dezvoltate semanand cu adultii. La unele specii juvenilii eclozeaza cu un numar redus de segmente si membre. Numarul lor se complecteaza in timp pe parcursul naparlirilor.

Poze Miriapode
miriapode miriapode miriapode miriapode
miriapode miriapode miriapode miriapode
miriapode miriapode miriapode miriapode
miriapode

Alte insecte...

insecta Albina insecta Buburuza insecta Calugarita insecta Carabusi insecta Furnica insecta Lacusta insecta Libelula insecta Miriapode
Albina Buburuza Calugarita Carabusul Furnica Lacusta Libelula Miriapode
insecta Termite insecta Molia insecta Cosas De Stepa insecta Urechelnita insecta Fluture insecta Omida insecta Licurici insecta uriasa weta cea mai mare din lume
Termite Molia Cosasul de
stepa
Urechelnita Fluture Omida Licurici Insecta Uriasa Weta

Stiati ca Miriapodele..
  • Avand in vedere faptul ca au multe picioare, in realitate chiar si speciile care au pana la 750 de picioare ruleaza destul de lent
  • Majoritatea miriapodelor traiesc in emisfera nordica si prefera padurile.

Bibliografie
  • http://littlecrumcreek.files.wordpress.com/2010/10/100_7281edcropc.jpg[1]
  • [2]
  • [3]
semn! Ai gasit greseli ?
Spune-ne si vor disparea !
footer caine pisica